2. 11. 2023

Život v Mladé Boleslavi přináší spoustu výhod i méně příjemných okolností, přesto řešení všech problémů je o pouhé vůli vedení města. Občané si mohou stěžovat písemně, na zastupitelstvu či jednotlivým zastupitelům. Ti z koalice mají možnost okamžitě situaci řešit a zlepšení brzdí jen konkrétní lidé. Absurdní tedy je otázka vysoké míry hluku, která trápí úplně každého z nás. Lékaři říkají, že ticho léčí, ale hluk z dopravy, provozu automobilky nebo při údržbě města se stal takřka nedílnou součástí našeho života. Důsledkem dlouhodobého a neustálého působení hluku může být i trvalý stres. Přibývá lidí s trvalým poškozením sluchu nebo nepříjemným pískáním v uších, tzv. tinnitem, vedoucím až k úzkostem a těžkým depresím. Roli nehraje ani to, že někdo má za domem zahrádku či vnitroblok, i tam ruší vysoké decibely.

Co způsobuje hluk v Mladé Boleslavi

V různých částech města občany trápí odlišné zdroje hluku: v okolí parku Štěpánka je slyšet vlak a vlakové nádraží, dálnice, přelety letadel a vrtulníků, v příměstské části Čejetice si občané stěžují na nesnesitelný hluk při konání masových hudebních akcí na Krásné Louce, v centru hučí areál automobilky, noční vlaky i masivní doprava během dne. Obecně hůř snesitelné to bývá v sobotu a v neděli,  kdy lidé očekávají klid a odpočinek po hektickém týdnu. Sekačky Compagu hučí od rána do pozdních odpoledních hodin. Zátěž způsobuje i dvouplošník, tzv. Andula, která vozí parašutisty – za hezkých dní od osmi ráno až do osmnácté hodiny. Přidává se akrobatické letadlo, vrtulníky a jiná letadla. Místo toho, aby si člověk během volna odpočinul a načerpal síly, musí víkend co víkend trpět silný hluk, nebezpečný pro zdraví každého z nás včetně domácích mazlíčků a divokých zvířat.

Měření hluku v zahradě u parku Štěpánka překvapilo

Měřič zvuku v zahradě u Vančurovy ulice vykazuje v pracovní dny průměrné hodnoty mezi 50 dB s maximem přes 90 dB. Odvoz odpadů však zvedá hodnotu i přes 100 dB, zato přelet tichého letadla je kolem 80 dB, vypouštění parašutistů cca 70 dB. V pátek 13.10. v 22:30 byla hladina hluku na zahradě za domem cca 60 dB. Při deštivém počasí bývá o poznání hlučněji a průměrné hodnoty jsou v pracovní den vyšší, běžně kolem 70 dB. Při sekání úzkozáběrovou sekačkou Compagu na Štěpánce v sobotu 14.10. dopoledne měření vykazuje hladiny hluku mezi 63–90 dB při vzdálenosti asi 200 m od sekačky. Limity pro hluk jsou stanoveny nařízením vlády a pohybují se do 70 dB. Bezpečná hladina hluku pro náš organismus je do 70 dB, rizikový mezi 80–100 dB, a vyšší hladiny mají škodlivý účinek.

Vedení města brání dodržování předpisů?!

Doba nočního klidu je vymezena mezi 22:00 a 6:00 ranní Zákonem o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb., a je povinností každého klid dodržovat. Obecně závazná vyhláška statutárního města Mladá Boleslav, č.1/2019, k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku na veřejných prostranstvích a ochraně nočního klidu v článku 11 Regulace hlučných činností uvádí, že „O nedělích, státních svátcích a ostatních svátcích v době od 6:00 do 12:00 hodin je každý v zastavěném území města povinen zdržet se používání hlučných strojů a přístrojů (např. provozem cirkulárek,  motorových pil a kos, křovinořezů, drtiček větví, motorových sekaček na trávu, bouracích kladiv, vrtaček apod.)“.

Odpovědnost za řádné dodržování předpisů nese vedení města. Řešením je začít vynucovat dodržování předpisů a jít příkladem, tj. začít od vlastních firem – např. nesekat o víkendech, zakoupit méně hlučné vozy a sekačky, odpady svážet během dne namísto brzkých ranních hodin atd.. Zatím se však zdá, že jako občané jsme jim naprosto lhostejní – ovšem jen do dalších voleb, kdy potřebují voličskou podporu a slíbí opět cokoliv…

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122