22. 3. 2024

Chtěl bych dnes představit, co dalšího se ještě očekává od zvoleného zastupitele krom účasti na zasedáních zastupitelstva. Každé volební uskupení se snaží obsadit svými sympatizanty a zvolenými zastupiteli komise (zřizované radou) a výbory (zřizované zastupitelstvem), které se schází nad úkoly podle své „odvětvové“ působnosti. Již před svým zvolením jsem se v předchozích volebních obdobích podílel na činnosti komisí pro životní prostředí, kulturu a památkovou péči. V té posledně jmenované jsem členem i nadále. Setkání této komise patří k mým nejmilejším povinnostem spojeným s činností v samosprávě města. Příjemná atmosféra, perfektně připravené podklady, shoda členů nad projednávanými body. Komise se zpravidla schází nad rozhodováním o přidělení příspěvků z dotací na opravy domů v památkové zóně nebo s různým stupněm památkové ochrany. Vždy mě potěší, když s odstupem roku jsou nám prezentovány zdařilé rekonstrukce, které z těchto prostředků byly podpořeny, naposledy např. dům č.p. 32 v Železné ulici, jehož fasáda již pěkně „prokoukla“ ač rekonstrukce celého objektu není zdaleka u konce.

Všeobecně mě těší, že zdařilých proměn domů „na starém městě“ ať už podpořených z dotačních programů nebo ne stále přibývá, rád se tam procházím a všímám si. Na posledním zasedání komise v březnu byl státní příspěvek 200 000,- Kč přidělen na restaurování sousoší na pylonech Městského divadla MB. V posledních letech byly mimo jiné z iniciativy spolků či soukromých osob ve spolupráci s městem obnoveny nebo opraveny drobné sakrální památky – křížek v ulici 17. listopadu u Penny Marketu (podnět ČSOP Klenice) a v Havlíčkově ulici u Centra 84 (podnět okolní obyvatelé a ČsOL). Zde také byla nedávno očištěna socha „Dělnické matky“ od Josefa Matějů. Jsou to dobré příklady toho, jak by měla vypadat spolupráce vedení města a obyvatel, kdy na jejich připomínky nebo podněty je reagováno a věci se k obecnému prospěchu mění. Nelze se vymlouvat na nekomunikativnost radnice, ale je potřeba stále a opakovaně zkoušet se ozývat, ač to je mnohdy únavné „házení hrachu na zeď“. Škoda, že podobně pozitivní příklady nemohu uvést i v jiných oblastech, např. při řešení dopravních problémů, kde na podněty obyvatel města viditelné reakce a zlepšení nepřicházejí.

Radek Kotlaba, Radek.Kotlaba@seznam.cz