Volební program kandidátky Strany Zelených a nezávislých osobností pro volební období 2014 – 2018

pro město Dobrovice

Ekologie

Pokračování v tlaku na ekologizaci provozů Tereos TTD a.s. – především dokončit technologii lihovaru s cílovým odstraněním všech balastních látek unikajících do ovzduší a dosažení hranice hluku pod normu – tj.5O dB po celou dobu provozu.

Změnou nakládání s povrchovými vodami posílit recipienty (průtoky v potocích) a tím umožnit dostupnější řešení odkanalizování Sýčiny a Úherců a případně i Libichova.

Důsledným tlakem na zemědělce ve smyslu nařízení MZ ČR o ochranných opatřeních proti erozi zemědělského půdního fondu odstranit splach půdy do obytných prostor a na komunikace.

Společenský, kulturní a sportovní život

Odkoupit a opravit sokolovnu s cílem celoročního využití pro sportovní a společenské aktivity občanů.

Vytvořit podmínky pro letní využití areálu koupaliště pro sportovní a společenské aktivity občanů – obnovení tradice letních tanečních zábav pro obě skupiny obyvatel – dospělé a mládež.

Sestavením celoročního  společensko – kulturně – sportovního kalendáře a jeho zapojením do rozpočtu města zajistit jistotu financování a možnosti účasti na akcích pro nejširší možnou část občanů města a další veřejnosti.

Pro podporu významných akcí ( Fadrhonsova Dobrovice, Pojizerské hry a případné další nové akce) zpracovat grantová pravidla a získávat podporu z rozpočtů kraje, ministerstev a v neposlední řadě prostřednictvím Místní akční skupiny z Evropských a případně Norských fondů.

Děti a mládež

Zřídit  výbor zastupitelstva pro práci s mládeží se zastoupením vedení školy.

Pro všechny mládežnické organizace zavést jednotný a dlouhodobý program podpory – počet aktivních členů bude rozhodující kriterium

Zajistit letní příměstské tábory pro děti z dobrovických rodin v době školních prázdnin ve spolupráci s osadními výbory s důrazem na poznávání historie okolí města.

Pro děti ze sociálně slabých rodin využít prostředky získané z daní z nemovitostí průmyslových podniků a umožnit jim tak stejnou příležitost pro účast na sportu a společenských akciích.

Osady – osadní výbory

Striktně naplňovat dikci zákona při vyjadřování k záležitostem na katastrálním území příslušné osady (nulová ignorace názoru Osadních výborů)

Plná podpora místních aktivit  – každá osada bude mít nejméně jednu svou celodobrovickou akci v rámci roku.

Každý osadní výbor bude mít svůj rozpočet zakotvený formou položky v celoměstském rozpočtu.

Bude-li to možné (bude-li zvolen alespoň jeden zastupitel z osad) zřídit výbor zastupitelstva pro činnost osadních výborů.

Vyřešit komunikační systémy v osadách –chodníky, zastávky autobusu z pohledu bezpečnosti občanů zejména dětí (vyloučení jejich pohybu po silnici)

Investice

Prosadit obecnou zásadu – žádná investice nesmí po realizaci neúměrně zvyšovat náklady města a bude vždy realizována za maximálně možné spolupráce s místními podnikateli

Koupaliště zapsat mezi národní technické památky a zajistit jeho rekonstrukci ve smyslu tohoto postavení.

Každý rok opravit nejméně 2 kilometry chodníků se zajištěnou stavební uzávěrou na nejméně 10 let.

Přehodnotit rekonstrukci zdravotního střediska s cílem výstavby obecních startovacích bytů a bytů pro lékaře.

Podpora školství

Pokračovat v rekonstrukci a dostavbě ZŠ a MŠ Dobrovice:

Pomocí kvalitního architektonického řešení školní zahrady vybavit venkovní prostory areálu ZŠ a MŠ vhodnými herními prvky tak, aby byly dostačující pro aktuální počet dětí (mateřská škola, školní družina) a splňovaly současné požadavky na kvalitu a bezpečnost.

Vyřešit dopravní situaci při příjezdu a odjezdu dětí do a ze školy.

Zdárné dokončení započatých projektů (propojení budov 1. a 2. stupně ZŠ a výstavba šaten, učebny v podkroví 2. stupně ZŠ).

Zahájení prací na projektu adekvátní kryté sportovní haly pro školu a veřejnost (rozloha dva tenisové kurty).

Rekonstrukce topení a rozvodů v historické budově školy.

Zajistíme, aby se pěkné a bezpečné prostředí ve škole i na veřejných prostranatvích stalo pro naše město typickým (nezarostlé chodníky, posekané trávníky, plot, veselé barvy …).

Vytvoříme podmínky pro přijímání sponzorských darů při dodržení platných zákonných norem.

Podpora podnikání

Udržení kupní síly v Dobrovici – podpora podnikání v obchodu a službách potřebných pro zlepšení nabídky v Dobrovici s cílem zajistit maximální komfort pro občany (změny prodejních časů, podpora podnikatelských aktivit ve prospěch obyvatel – slevové akce, propagace podnikatelů na všech akcích města včetně prodejních stánků bez poplatků atp.

Snížení daně z nemovitostí u objektů sloužících k podnikání v obchodu a službách

Snížení nebo prominutí poplatku za umístění reklamního zařízení a záboru veřejného prostranství

Využití občasníku „Nové Dobrovicko“ k reklamě místních podnikatelů jako je tomu zvykem v jiných obcích. Místním poskytnout slevu na inzerci

Přednostní získávání veřejných zakázek malého rozsahu pro místní podnikatele a ze spádových obcí