24. 1. 2024

Mnohé rodiče páťáků a deváťáků čeká dobrodružné období přijímaček na střední školy. Tentokrát je čekají příznivější podmínky podávání žádostí i výběru škol, neboť poprvé se mohou hlásit až na tři školy a uvést pořadí dle preference. Máme štěstí, že v našem městě a jeho blízkém okolí je pestrá nabídka možností ve státním i soukromém sektoru, tedy každý žák má dobré šance vybrat si obor, kde může být spokojen. Optimální je, když má k určitému oboru předpoklady, v případě studijních typů bývá preferováno všeobecné zaměření s maturitou a možností dalšího studia. Od září 2024 se otevírají nové lyceální třídy i na odborných školách, což je vhodnou alternativou oblíbených gymnázií. Zároveň nemá smysl tlačit dítě na všeobecné náročnější vzdělávání v případě, že ho nebaví se doma učit a plnit domácí úkoly, může se pak zbytečně trápit na škole, která pro něj není vhodná.

Naopak odborné školy mají praktickou výuku, která dnes může prospívat příliš mnoha vjemy zatížené mladé generaci. Spatřuji čím dál důležitější hodnotu ve střídání studia a manuální činnosti, která je často kreativní, příp. týmová, a může rozvíjet dlouho opomíjené dovednosti každého žáka. Zároveň se tak mohou zlepšovat a prohlubovat vztahy, které jinak nevhodně kompenzují skrze sociální sítě. Oceňuji i znovuobnovování rukodělných dílen a rozšiřování nabídky podpory žáků základních škol v péči o duševní zdraví, v současnosti velmi diskutovanou stránku osobnosti.

Pokud věnujeme jako rodiče a pedagogové nejvíce úsilí rozvoji žáků na základní škole, můžeme tak nejsnáze předejít jejich pozdějším selháním nejen v učení, ale i v jejich osobnostním rozvoji a duševním zdraví.

Jak se připravit?

  • Více informací = lepší rozhodnutí: školy se prezentují na webech, videích, vhodné je školu předem navštívit a nejlépe si promluvit s žáky či jejich rodiči, příp. se zástupci vedení školy a učiteli
  • Studovat bude dítě: aby bylo spokojené a motivované, výběr oboru je především jeho odpovědnost – skutečně má na to jej zvládnout a vidí v něm smysl?
  • Kdo je připraven, není překvapen: vyzkoušet si předem starší testy na cermat.cz
  • K přihlášce na školu připojit potvrzení o účasti v soutěžích a v kurzech, kde se prokáží zájmy a odhodlání na sobě pracovat, tolik potřebné pro další rozvoj jednotlivce
  • Každá změna je psychická zátěž, má smysl udělat maximum pro zvládnutí situace: kvalitní spánek, pravidelný sport či procházky na úlevu od psychického vypětí, psychická pohoda před konáním testů (hluboké dýchání, zklidnění mysli, zdravá strava a vhodné tekutiny), pomáhá podpora okolí, volnočasové aktivity, podpora přátelství a sdílení

Klíč k úspěchu: psychická pohoda, trpělivost a podpora okolí

Při úspěšném přijetí na novou školu může leccos překvapit, proto je dobré být trpělivý a nastavit přijatelný režim denních aktivit i určitý řád. Studijní výsledky se mohou proměnit, avšak cílem by měla být dlouhodobá psychická pohoda studenta. I samotná změna prostředí, kolektivu, návyků a školních pravidel může být značnou zátěží v prvních dnech i měsících, proto mladí často potřebují větší podporu, náklonnost a všímavost, aby změnu překonali. Citlivý přístup je nezbytný u těch, kteří v domácím prostředí prochází náročným obdobím a obtíže ve škole by mohly způsobit jejich ukončení studia – studium střední školy již není povinné. Zároveň je žádoucí, aby mladí dosáhli vyššího stupně vzdělání kvůli lepším šancím při hledání zaměstnání.

V našem vzdělávacím systému existují různé podpůrné mechanismy pro rodiny v nesnázích, avšak klíčové je přiznat si, že něco není v pořádku a dítě potřebuje pomoci. Se studijními problémy jsou partnerem rodičů učitelé a zástupci školy. V případě psychických problémů se lze obrátit na odborníky, lze hledat pomoc i na internetu (opatrujse.cz, nevypustdusi.cz, Centrum Locika, aj.). Při trvalém udržování dobré psychické kondice snižujeme riziko užívání návykových látek a vzniku závislosti, i možnost rozvoje duševního onemocnění.

Jako dospělí jdeme dětem příkladem – umíme ještě odložit mobily a povinnosti a jít si společně třeba zabruslit?

 

Přeji dětem i rodičům nejen úspěšné přijetí na vybranou školu, ale především dobře zvládnuté období náročného přechodu v jinou životní etapu. S podporou okolí se dá překonat jakákoliv těžká životní zkouška, a zároveň kdokoliv z nás může být nečekanou oporou někomu z našeho okolí. Nebuďme lhostejní a mějme pochopení pro druhé v jejich situaci – můžeme pomoci vyvarovat se prohloubení problémů do budoucna. Za spokojenost v životě trocha úsilí v počátcích rozhodně stojí za to.

 

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122