2. 3. 2024

V opozici se šestým rokem snažím o poctivou práci, avšak mé popisování místních poměrů, toků peněz, vazeb mezi politiky a podnikateli aj. se nelíbí politickým špičkám Mladé Boleslavi, jiní ji naopak oceňují. V zastupitelstvu jsem aktivní, když mám pochybnosti nebo se mě občané dotazují (zejména poté, kdy byla komunikace s občany omezena zrušením rubriky Napište na radnici). Ač jsem měla zájem záležitosti řešit konstruktivně a v přátelském duchu, odpovědí bylo zpočátku ticho či arogantní tón. Jak postupně dopadla snaha mě umlčet a nedat šanci žádnému z mých návrhů na zlepšení?

Když jsem nepřistoupila na koaliční spolupráci, začaly se dít „zvláštní věci“. Již v r. 2019 „náhle“ přišla úřední kontrola do mé tehdejší mateřské školky, kterou jsem založila a šest let vedla. Bylo snahou najít důvod, za co by mohla být vydána likvidační pokuta, ale pochybení nebylo možné najít. O rok později jsme si s manželem pořídili ke kulatým narozeninám obytný přívěs z druhé ruky. Avšak místo vydání registrační značky nám byl zabaven, a to po celou letní sezónu. Nepřišla žádná omluva nebo prokazatelné zdůvodnění. Před komunálními volbami 2022 se podíleli na poškození mého jména, aby voliči ztratili ve mě důvěru. Uchýlili se k manipulaci a psychickému nátlaku za účasti médií v domnění, že mě donutí přistoupit na jejich hru. Ač ve volbách naše uskupení zdvojnásobilo počet mandátů a stali jsme se nejsilnější opoziční stranou, odmítli mě zvolit nejen do kontrolního výboru, ale i do dalších komisí a výborů.

Vměšováním do mého soukromí vytvářejí extrémní tlak i při soudním sporu, kdy jsou konkrétní lidé ze zastupitelstva a vedení městských firem ochotni proti mně svědčit u soudu, aniž by měli jakýkoliv důkaz o mém pochybení. Mám mnohé důvody věřit ve své vítězství ve složitém soudním řízení, má prohra by byla tragickým selháním právního státu. Vedení města navíc stojí za osobou, která na mě spáchala vážný trestný čin a byla odsouzena, přesto ji poté zaměstnali v Compagu. Stejně jako byli odsouzeni strážníci navzdory nepřiměřeně vstřícné podpoře vedení města (byl jim odpuštěn dluh ve výši 100 tisíc Kč z bezúročné půjčky od města), prohrává město i jiné spory se svými občany. Za dobu mého působení v Mladé Boleslavi jsem vyslechla desítky příběhů zklamaných lidí i těch, kteří se na mě obrátili právě proto, že město bylo nečinné a/nebo svá práva museli vyžadovat u soudů (viz zvuková nahrávka jednání zastupitelstva, bod 27/Ottomanští). Je zjevné, že přibývá svědků nekalých praktik ze strany konkrétních lidí ve vedení našeho města.

Chci tímto ukázat, jak představitelé Mladé Boleslavi zneužívají své postavení, vliv a moc ve struktuře státu k ovlivňování práv jednotlivců, kvůli čemuž jsme jako občané nuceni se v nejhorším případě i soudit. Moje spory nejsou jediné, které tu probíhají, nicméně k zveřejnění podrobností jiných bych musela mít jejich souhlas. Věřím však, že na mém vlastním případu si dokážete uvědomit, jakými nástroji a vlivem vedení našeho města nakládá a v čí prospěch. I to je jeden z mnoha důvodů, proč se občanům v tomto městě nežije dobře a raději se stěhují mimo. Jak říká řecké přísloví: Když promluví peníze, pravda zmlkne. Peněz je v městské kase každý rok víc než miliarda, aniž by nad ní byl pečlivý dohled a mé nasazení k tomu nestačí. Jisté je, že dlouhodobá a dusivá arogance toto město ovládá už příliš dlouho. Kdy přijde skutečná změna k lepšímu, co myslíte?

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122