23. 3. 2024

Dobrý úmysl, polovičaté provedení: jakému účelu slouží před volbami narychlo zhotovená úprava náměstí? Kolik úsilí a peněz bude stát pravidelná výměna špatně usazených stromů? I barevně výrazné koše z hořlavého materiálu kazí dojem.

 

Při hovorech s lidmi, ať už místními či těmi, kteří do našeho města dojíždí za prací, narážím na jejich názor, že za většinu (zejm. sociálních a kriminálních) problémů může „automobilka“. Zkusím vysvětlit, proč s tím nemohu souhlasit.

Patřila jsem před mateřskou mezi zaměstnance a nyní mám možnost docházet na různá oddělení, tedy během let jsem zaznamenala až těžko uvěřitelný posun v celkové kultuře firmy i v mentalitě zaměstnanců. Automobilka cíleně podporuje zapojování zaměstnanců do dění, spolupráci, sounáležitost i kultivaci ducha a péči o své okolí, a nese to výsledky. Ostatně v areálu těžko najdete pohozený odpadek nebo haldu smetí, vše je okamžitě odklizeno, a opravdu nesvítí oranžové koše na každých 100 metrech. Zeleň je udržována tak, že stále vypadá reprezentativně, přesto se v keřích ukrývají hejna ptáků i uprostřed tzv. Václaváku. Pečlivě udržovaný stav je součást obrazu celku, z kterého si lze brát příklad. Čím to je, že za branami firmy to lze a vně nikoliv, ač většina lidí jsou titíž?

Domnívám se, že je to nastavením pravidel, která musí každý dodržovat. Pokud ale dojde k problematickému chování, firma nečeká týdny na řešení. Za branami areálu však panuje jiný svět, kde platí pravidla silnějších a bezohlednějších. Se stále klesajícím počtem strážníků, kteří sami mají bídné podmínky pro práci a nijak lákavé pracovní prostředí, je jistě obtížné zdůvodňovat si, proč v takové práci setrvat. I město může hledat možnosti a dělat maximum pro své úředníky a zaměstnance, aby byli konkurenceschopní na vypjatém trhu práce.

Ač zákony mohou mít své mezery, je to především nízká vůle na straně města se vůbec o problémy zajímat. Vždyť primátor nechodí mezi lidi, neptá se, nezajímá se, co si myslí veřejnost. Koaliční partnery si zavázal pozicemi, takže ví, že mu ani nebudou oponovat, natož aby ho odvolali! Když jsem primátorovi nabízela, že ho ráda provedu místy, kde se asi většina z nás necítí úplně nejlépe, se zaleknutím společnou procházku odmítl. On to vidět nechce, natož poslouchat nářky občanů, má přece svůj vlastní svět… Nezájem a arogance je to, co život v Mladé Boleslavi dělá nesnesitelným. Obzvlášť pokud se najdou dobré duše s chutí udělat něco pro veřejnost, za svou aktivitu bývají spíše potrestáni aspoň řádným klackem pod nohy. Není divu, že se z Mladé Boleslavi stává ghetto s klesající životní úrovní; ani nově vystavěné rezidence na okraji města tuto situaci nespasí.

Ptejme se proto, komu vyhovuje svalovat problémy na jiné a proč na straně města není zájem k potížím přistupovat s odpovědností? Vyhrocené emoce (viz volby 2018 a brojení primátora syrského původu proti cizincům) nesvědčí o vůli spolupracovat, spíše o vlastním strachu čelit náročnějším výzvám. Vyhoření a politická únava tu dýchá z každého rohu, proto podporuji změnu zákona, aby např. i starostové měst měli jen 2 období v řadě v této funkci – ostatně to by donutilo vychovat si své nástupce a udělat maximum pro obec v celkem krátkém čase. Vždyť na západ od nás taková pravidla mají, a jistě je důsledkem toho i podstatně nižší korupce a klientelismus.

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122