5. 5. 2021

V dříve klidné příměstské části Sahara a Chrást bývalo velmi klidno. To se však v poslední době mění díky masivní výstavbě nových domů, která na jedné straně zvelebí tuto část našeho města, na druhé však s sebou nese mnohá a nečekaná negativa.

Nová výstavba nově začala v blízkosti letiště, kde vznikne, zatím, devět nových řadových domů. Bohužel, tato stavba se nachází přímo v oblasti, která je a nyní vlastně jen byla, zákonem chráněnou oblastí výskytu sysla obecného. A nejen jeho, v blízkosti stavby řadových domů bylo vždy živo a nebyl problém zahlédnout pasoucí se srnky. Ty už jsme tu ovšem dlouho neviděli, stejně jako řadu jiných druhů živočichů. Byly vytlačeny nejen touto stavbou, ale již dříve započatou kontroverzní akcí uskladnění stavebního materiálu a zeminy. Společnost vlastnící tyto pozemky šikovně využila nově nabyté plochy k uskladnění zeminy, betonu a různé stavební suti vykopané kdesi jinde.

Toho bohužel využili někteří spoluobčané, a tak na novou „skládku“ začalo přibývat mnoho dalšího nepotřebného materiálu. Nejen že toto uskladnění hyzdí tuto část, ale také prakticky přikrylo celé sídliště syslů a jejich nor.

      

To je však, doslova, jen jedna strana problému. Na opačné straně původní zástavby totiž vzniká nové satelitní městečko, Chrást. Při pohledu na letecké snímky se velmi brzy celá plocha dnešní Sahary zdvojnásobí. A tím se také zdvojnásobí počet obyvatel a vozidel. Již nyní lze pozorovat zvýšenou intenzitu provozu, který s sebou samozřejmě nese i nebezpečí pro všechny obyvatele této části a především pro děti, které si zde rády hrají. V dříve velmi klidné oblasti je nyní třeba být na pozoru. Příkladem může být nedávná dopravní nehoda přímo u školky na Sahaře, která je zdviženým prstem. Díky zvýšenému provozu a ve většině případů nerespektování dopravních předpisů v obytné zóně, se stává tato oblast místem, kde je třeba být na pozoru. Bohužel, na žádost občanů o řešení této situace konkrétní odbor města neodpověděl. Je jednodušší dělat, že tu problém není.

Nechceme však čekat na chvíli, kdy se u školky místo bouračky dvou maminek v autě, stane něco horšího. Město sice chce dopřát občanům možnost bydlení, ale již neřeší tyto vedlejší aspekty. A tak když už povolujeme výstavbu takového rozsahu, je třeba dotáhnout věci do konce. S výše zmíněnou výstavbou však souvisí další nepříjemný fakt. A sice všudypřítomný odpad. Výstavba domu s sebou vždy nese nepořádek. Nicméně směs různého odpadu, který je větrem roznesený do širokého okolí je ostudný. Společnost, která staví tyto domy, bohužel nijak neřeší odvoz odpadu a vše se kupí kolem domů. Jenže stačí pár větrných dnů a odpad je doslova všude. A jeho sběr připomíná díky stále probíhající výstavbě boj s větrnými mlýny. Ani zde se nikdo z vedení města nepozastavuje nad dopadem rozhodnutí o změně územního plánu. Občané ať si pomohou sami. A tak tato oblast více než klidnou rezidentní část města stále více připomíná skladiště tu nepotřebné zeminy, tu hromady igelitových pytlů a tu zase stavební suti.

Možná zde již brzy bude bydlet mnoho dětí, o přírodě a zvířatech jim však budeme muset jen vyprávět, místo toho, aby ji samy zažily.

Občan ze Sahary

Související články: