4. 7. 2023

Prázdninové období slouží nejen k odpočinku a nabrání sil, ale díky jistému odstupu od běžných starostí má i mysl čas se uvolnit. Tentokrát uvažuji nad tím, co se bude v Mladé Boleslavi odehrávat během následujících let. Netušíme zatím, jaké bude složení obyvatelstva a co ovlivní chod našeho města, přesto bychom měli raději počítat s určitým omezením automobilového průmyslu – po útlumu posledních let jsou sice čísla výroby zase vysoká, ale transformace oboru a přechod na automatizaci může vést k propouštění a změnám v pracovních pozicích nejen v tomto oboru. Bude žádoucí včas vytvořit programy adaptace na mnohé změny, které by to mohly být?

  • Průmysl, doprava a podnikání

Každá výrazná změna vyvolává v lidech obavy a nejistotu, ať už jde o šíření nemocí, válečné konflikty, změnu klimatu nebo průmyslovou transformaci. Klíčové je v takových obdobích srozumitelně komunikovat o možnostech dalšího vývoje, aby lidé nepropadali panice a agresi. Zásadní změny jsou však i obrovskou příležitostí k modernizaci a zlepšením v každodenním životě, pokud dobře nastavíme mechanismy a pravidla. Až spoustu práce zvládnou roboti a technické vymoženosti, lidé se budou moci ve volném čase věnovat kreativnějším a příjemnějším činnostem. Záleží však, jak spravedlivě a do jakých projektů pro občany dokážeme rozdělit zisky. Důležité totiž je nezapomínat na ty, kteří to v životě mají složitější a potřebují podporu a pomoc. Rostoucí nároky na energie vedou k zakládání komunitních či obecních výroben elektřiny či tepla. Technologický vývoj vede k modernizaci ve všech oborech od dopravy po zdravotnictví, nákladné procesy však vždy začínají přípravou plánů, koncepcí a definováním strategií, ačkoliv globální vlivy se nedají spolehlivě předjímat.

  • Více horka a sucha ovlivní vegetaci a únosnost života ve městě

Klimatické změny nás trápí již mnoho let, ačkoliv letošní rok se může zdát jako návrat k normálu. Není tomu tak, neboť extrémy počasí ovlivňují nejen životaschopnost vegetace, ale mají vliv i na zdraví populace. Připočtěme rizika s nedostatkem zejm. pitné vody, znečištění vzduchu v průmyslových centrech, navíc s vysokou dopravní zátěží, čím dál častější chronické obtíže a psychické strádání v případě přírodních a jiných katastrof. Pokud budeme chtít předejít obrovským nepříjemnostem a nepokojům, je nezbytné se změnám co nejrychleji přizpůsobovat a zajistit pomoc ohroženým bídou a zdravotními komplikacemi. Musíme se zaměřit na udržení kvality života obyvatel tak, aby dostupnost různých zdrojů a mnoha typů služeb zůstala zachována – ke kvalitnímu životu ve městě patří i dostupnost čistých, udržovaných a bezpečných parků, hřišť, kulturních stánků a dalších míst k setkávání a volnému času. Musíme však cíleně ochlazovat město intenzivní výsadbou a pečlivým zadržováním dešťových srážek, které pak mohou sloužit k zavlažování – vsakovací nádrže, propustky dešťové vody z chodníků do trávníků, zelené střechy a stěny atd. je nutné rozšiřovat. Jsou nejen estetickým prvkem, ale svlažují okolí, takže jsou příjemné i lidem.

  • Podporujme kvalitní vzdělání, sounáležitost a soužití společnosti

Změny bude nutné řešit ve spolupráci nejen města s průmyslovými a technologickými firmami, ale i s dalšími typy služeb. Ne všechny změny jsou přijímány pozitivně, proto je citlivá komunikace klíčová pro zachování klidu a jistot ve společnosti. K spokojenému soužití přispívají nejen podpůrné služby, ale i mnohé typy aktivit, kde lidé spolu tráví smysluplný čas – vzdělávací, sportovní a kulturní centra, avšak i klubovny, zahrady a kreativní komunitní prostory. Soužití s cizinci usnadňuje společný program, tedy mohla by se zvýšit podpora různých festivalů, tvůrčích činností a bezpečných míst ke komunitnímu setkávání. Člověčí společenství je postaveno na spolupráci a sounáležitosti, spokojený život je zajištěn při zachování zdraví, aktivit a sociálních vazeb.

V následujících letech budeme potřebovat opečovávat co nejlépe to nejdůležitější, co máme – zdraví, dobré vztahy a živobytí, postavené na jasnějších a spravedlivějších pravidlech.

 

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122