11. 3. 2022

 

Na březnovém setkání s občany z Dubců jsme diskutovali nad zpožděným otevřením nové Billy kvůli kanalizaci, kterou se nepodařilo náležitě zkolaudovat. Dostupnost prodejny je mnohými vítána, nicméně lidé z okolních domů se obávají zvýšené dopravy a hluku při navážení a skládání zboží. Intenzivní osvětlení supermarketu je rušivé a místní se snaží vyjednat zhasínání nebo ztlumení obřího nápisu v nočních hodinách. Před otevřením není dořešen přístup pro pěší k vedlejšímu vchodu, příjezd k podzemnímu parkovišti ani bezpečné prostředí zastávky autobusu, kde hrozí pád na parkoviště Billy přes patník zastávky. Příjemnou lokalitu pro bydlení magistrát nechal narušit stavbou velkoprodejny, ačkoliv obchod bylo možné umístit jen o pár metrů blíž k Letné na pozemek stejného developera.

Autobusová zastávka nemá dostatečný prostor pro bezpečný pohyb, hned za ní je sráz k parkovišti.

 

 

Místní postrádají vyžití pro děti, a to nejen ty malé, ale i pro mládež. Zchátralé hřiště s „retro“ herními prvky je již soukromým pozemkem dalšího developera, kde je vbrzku očekávána další masivní výstavba domů.

 

 

V ulici Prostřední pravidelně projíždějící autobusy poničily povrch ulice tak, že asfalt se pod vahou vozidla nahrnuje až na chodník. 

Obyvatelé několika ulic si stěžují na nekvalitně provedené opravy silnic s propadlinami, chybějící chodník i pravidla pro parkování. Chodníky nemají stanovené parametry, končí nesmyslně nebo jsou zastavěny parkujícími auty, což znepříjemňuje provoz nejen aut, ale i chodců a cyklistů. V ulici Na Dubcích dochází k postupnému kácení přestárlých a nezdravých stromů, jež ohrožují majetek okolních vlastníků, případně i zdraví či život kolemjdoucích. Ostatně navazující park Štěpánka prochází nechtěnou, ale velmi intenzivní probírkou, kde můžeme očekávat i v dalších měsících odstraňování mnoha stromů.

Mnoha lidem z Mladé Boleslavi zjevně na okolí záleží a mají zájem o smysluplnou spolupráci při řešení rozvoje dané lokality. Jsou nespokojeni s tím, že radnice nenaslouchá jejich výhradám a není ochotna se s nimi bavit o věcech, které lze v pravou chvíli poměrně snadno řešit.

Jana Krumpholcová, zastupitelka města Mladá Boleslav