9. 11. 2020

V pondělí 9.11. se v 10 hodin dopoledne uskutečnilo setkání v lesíku na Sahaře, kde za plotem školky a na dalších místech dochází ke kácení. Občanům se nelíbí bezohledný přístup a nejasné podmínky, za kterých se těží vzrostlé stromy, zejména borovice. Některé byly suché, napadené houbami i kůrovcem, občané však tvrdí, že byly zlikvidovány i menší duby, které mezi borovicemi stačily během let vyrůst.

Debata byla velmi vzrušená zejména od chvíle, kdy si zástupci firmy začali protiřečit, mlžit a vymlouvat se na různé okolnosti. Firma Lesy města Mladá Boleslav s.r.o., jež práce provádí, vznikla počátkem roku 2006 a jednatelem je Zdeněk Tůma, člen ODS. Na chod této firmy, jež také ziskem z prodeje dřeva přináší peníze do městské pokladny, přispíváme i my, občané, z našich daní. Občané tedy mají právo se ptát i požadovat, aby se pracovníci firmy zodpovídali z plnění svých povinností a chovali se s respektem a odpovědností nejen k obecnímu majetku, ale i k občanům. Příchozí měli dotazy, některé se podařilo na místě zodpovědět, avšak je nutné prověřit legálnost zásahu i možnosti další péče o les, na kterém evidentně dlouhodobě místním velmi záleží.

Výsledkem jednání po nátlaku právničky, zastupující nespokojené občany, byl slib jednatele firmy, že práce budou zastaveny na 3 týdny kvůli zajištění informací a příslušných odborných posudků. Současný postup firmy i města pak může být spravedlivě posouzen a vyhodnocen optimální postup prací. Je zjevné, že mnohé mohlo být učiněno předem a město mohlo očekávat nevoli ze strany občanů. Vedení města se zdráhá otevřeně komunikovat a včas informovat občany o tom, co se plánuje a k jakým zásahům ve městě bude v budoucnu docházet, nemůže se potom divit, že občané jsou nespokojení. Jak také potvrzují pracovníci magistrátu, primátor kácení dlouhodobě bránil, proto se některé zásahy neprováděly průběžně, ale dějí se teď najednou v jednom období na více místech ve městě. To logicky vzbuzuje pochybnosti o správnosti zacházení a péče o zeleň ve městě obecně, i o důvěryhodnosti jednotlivých účastníků procesu.

Jednatel firmy vysvětluje občanům zásahy do porostu. Za lidmi je zřejmá holina za plotem školky, vzrostlé borovice na pozadí uprostřed jsou již v prostorách zahrady MŠ Sahara. Ty nikoho neohrožují a není je nutné vykácet? Proč zmizely i menší duby, které mezi borovicemi rostly? Jak to, že byl zásah proveden i na území VaK, tedy cizího majitele pozemku? Na tyto otázky srozumitelné odpovědi nepřišly.

Místo podél cesty je vykácené a slouží ke shromažďování vykáceného dříví a k pohybu těžké techniky. Skutečně nebylo možné dělat pravidelné probírky odumřelých stromů, ale bylo nutné vykácet větší plochy bez zanechání již vzrostlejších stromů? Jak velkou šanci k uchycení budou mít nové stromky na přímém slunci v letních měsících?

Je to služební či soukromý vůz jednatele firmy, na který občané města přispěli ze svých daní?

Ochota k rozumné spolupráci ze strany města vůči veřejnosti je dlouhodobě neuspokojivá a je tématem mnoha diskusí. Občanům radnice běžně neodpovídá, dosavadní zkušenosti jsou takové, že dokud není poslána oficiální žádost o informaci dle zákona, radnice dělá „mrtvého brouka“. Web města je chaotický, dokonce byla zrušena rubrika Napište na radnici, kde po mnoho let odpovídali na dotazy občanů i někteří místní politici. Jak primátor potvrdil zastupitelce za Zelené Janě Krumpholcové, rubrika ani na žádost občanů nebude obnovena.

Budeme mít na konci listopadu veškeré požadované dokumenty k dispozici, aby se dala posoudit legitimnost současného postupu města k péči o les na Sahaře? Sledujte nás, tématu se budeme věnovat.