25. 1. 2021

Město Mladá Boleslav s rozšířenou působností po r. 1990 převodem od státních lesů a také významnými dary rodiny Gellnerovy, ve své blízkosti i v okolí získalo značně rozsáhlé lesy do svého vlastnictví. Se záměrem dobrého hospodaření v nich byla městem zřízena firma Lesy města Mladá Boleslav.

Velmi malou součástí je i les v okrajové městské části Čejetičky – Sahara, který byl vždy využíván k rekreaci místními obyvateli a proto v r. 2003 byl na žádost města rozhodnutím Krajského úřadu zařazen do kategorie lesů se zvláštním určením k rekreaci. Je takto evidován i v katastru nemovitostí i v platném Lesním hospodářském plánu. Tato kategorie zajišťuje lesoparku specifickou péči a ohleduplnější, šetrnější údržbu. V r. 2013 zde z finanční dotace přes 1 mil. Kč byly instalovány sportovní prvky posilující i sportovní funkci lokality. Specifická pravidla péče též prodlužují péči o stromy v delším intervalu, než je v těžebním lese. Údržba tohoto pro obyvatele významného, ceněného a intenzivně využívaného lesoparku však je dlouhodobě zanedbávána firmou LMB a městem je tato skutečnost přehlížena bez nápravných následků.

V současné situaci státem stanoveného dlouhodobého nouzového stavu, kdy se nemohou lidé shromáždit za účelem projednání  společných problémů, kdy je i podstatně omezena funkce úřadů,  se nepředvídaně  firma LMB  rozhodla  k masivnímu a devastujícímu zásahu a rukou hajného Vondráčka a pomocí brutální techniky pil, obřích drtičů, drapáků a náklaďáků 2.11.2020 zahájila  kácení. Zneužila žádosti právě rekonstruované mateřské školy o odstranění několika (8) poškozených stromů za plotem školní zahrady. Na tomto místě plošně vykáceli paseku v nejmladší části mladší 80 let lesního porostu. Další zneužitou žádostí bylo údajně přání majitelů nových rodinných domů postavených v bezprostřední blízkosti lesa, bez dodržení 50 metrové ochranné zóny lesa, aby byl vykácen okraj lesa sousedící s jejich pozemky. Bylo jim bleskově vyhověno a vykácen  koridor za všemi těmito zahradami, také v té nejmladší a nejméně poškozené části porostu. během 3 dnů byly plošně vykáceny i mýtiny uprostřed lesa, celkem  500 m3  dřeva, dle sdělení p. Tůmy na jednání 9.11.2020. Nahodilou těžbu zřejmě chápe jako těžit co se mu kdy a kde hodí. Nikoli pouze odstranit nejnutnější.

Občané této městské části i ředitelka školky byli tímto jednáním šokováni. Na jejich dotazy se jednatel Tůma i hajný Vondráček arogantním způsobem vymlouvali na tyto žádosti a nutnost z bezpečnostního hlediska odstranit souše podél cest. Podařilo se tuto práci pozastavit. Občané věc dle zákonné povinnosti několikrát oznámili telefonicky i elektronicky magistrátu jako vlastníku lesa, ale nedočkali se žádné odpovědi. Nezbylo než podat protestní petici, kterou obratem svým podpisem stvrdilo více než 200 obyvatel. Primátorem nebyla přijata, byla tedy podána na podatelně 25.11.2020. Odpověď na ni občané neobdrželi dosud. Žádosti o vydání předběžného opatření, aby těžba nepokračovala, ale byl čas na projednání návrhů občanů, odbor životního prostředí nevyhověl. Ani magistrát dosud nevydal jakoukoli zprávu o možnostech řešení situace v lese, ohroženém stále možností dalších brutálních zásahů, avizovaných jednatelem Tůmou i v tisku.

Petiční výbor se proto obrátil na  Českou inspekci životního prostředí a posléze na Inspekci Středočeského krajského úřadu. Jednáním s úřady pověřil JUDr. Lenku Rivolovou, která jako obyvatelka Sahary též nesouhlasí s dosavadním postupem LMB. Při intenzivním seznamování se s problematikou hospodaření v lesích, jsme odhalili celou řadu velmi podstatných a závažných pochybení.

Postupně došlo k šetření obou oslovených inspekcí. Šetření ČIŽP byl na místě přítomen pouze jednatel Tůma a hajný Vondráček, žadatelé o prošetření byli odmítnuti. Námi byla inspektorům předem spolu se žádostí poskytnuta potřebná dokumentace i průkazná fotodokumentace, která však inspektory nebyla brána v úvahu při posuzování situace. Použili pouze vybranou dokumentaci jednatele i jeho cílené ústní informace při obchůzkách lokality. Až  nyní z dodatečně vyžádaného protokolu o výsledku ČIŽP jsme se dověděli, že byli velmi povrchně zaměřeni na zákony o hospodaření v těžebních lesích, nezkoumali skutečnosti námi oznámené, jak v rozsahu, tak v devastujícím provedení zásahů.

Neprohlédli ani alibistické důvody, ani dezinformačně ponechanou nepatrnou skládku malé části skutečně poškozeného dřeva. Místo deklarovaného přednostního odstranění pouze poškozených stromů u cest bylo vytěženo 500m3 dřeva, a to i zdravých stromů, vytvořením několika mýtin plošně, zatím co v Lesním hospodářském plánu není v dílci C i D 22 14 těžba uvedena vůbec, ani mýtní ani obnovní, jak stanoví právě kategorie zvláštního určení. Vytěžené dřevo bylo průběžně pečlivě tříděno, a to kvalitní okamžitě odváženo tahačem firmy Progles s.r.o., se kterou je propojen hajný Vondráček. V protokolu vytčených zjištěných chyb není zdůrazněn fakt trestuhodného zanedbání péče, jejímž výsledkem je současný stav lesa. Navržená opatření jsou pouze nezávazným doporučením.

Údaje k firmě Progles s.r.o. z Hlídačstátu.cz

Druhé místní šetření úředníka Středočeského krajského úřadu Ing. Volného z krajské inspekce, stejnými četnými dokumenty námi obeznámeného se situací, proběhla dne 15.1.2021. Les byl tento den pokryt vydatnou čerstvou sněhovou pokrývkou, takže stopy po ničivých zásazích téměř nebyly vidět. Inspektoři se však opět spokojili s přítomností pouze jednatele Tůmy a hajného Vondráčka, a jimi poskytnutými stejnými cílenými informacemi a výmluvami. Výsledek šetření jsme neobdrželi.

Dne 15.1. 2021 proběhlo šetření i zaměstnancem krajského úřadu, avšak zprávu občané, zastoupeni právní kanceláří, dosud neobdrželi.

V rozhovoru při náhodném setkání s nimi jsme se však dotazovali na jejich znalost situace a důvod proč jsme nebyli k šetření též přizváni, aby bylo přihlédnuto i k vůli a zájmu obyvatel využívajících les k rekreaci, k jejich zájmu o zachování nepoškozených porostů. Na dotaz “Co dobrého pro tento lesopark kdy udělal hajný?“ neodpověděl nic, a „Co by bylo, kdybychom ho 9.listopadu nezastavili?“ odpověděl: „Bylo by hotovo!!!“, tedy vše pokáceno, jak od samého počátku vyhrožuje jednatel Tůma i v tisku.

Jednou z výmluv zanedbání lesoparku, kterou se hájí jednatel Tůma je, že obyvatelé odmítají jím navrhované zásahy. Návrhy však dlouhodobě nejsou v souladu s názorem obyvatel. Týkají se vždy plošného kácení anebo zbytečných investic do vybavení lesa.

Máme zájem, aby lesu zůstal opravdu přírodě blízký lesní charakter, ale město nabídlo vybudování nákladných zpevněných cest a zbytečného osvětlení. V lese se ve tmě nikdo nepotřebuje pohybovat a rušilo by živočichy. Prospěla by pestřejší a vytrvalejší skladba výsadby, nikoli monokultura pouze borovice. Máme zájem, aby byl pro budoucí hospodaření v lesoparku zpracován odborný šetrný projekt, nenáročný finančně. Organizované městské parky s chodníky, bazény, trávníky, květinovými záhony a mobiliářem jsou finančně i technicky náročné a sem nevhodné. Význam rekreační a sportovní funkce vzrůstá s potřebou nových obyvatel z přiléhající velké výstavby nových rodinných domů. Lesní prostředí je též významné pro oblíbenou a rodiči preferovanou mateřskou školu. Významnou kvalitou lokality je i skutečnost, že se zde nachází pestrá i zákonem chráněná společenství rostlin a živočichů, jen ptáků zde žije 16 druhů. V blízké lokalitě letiště a jeho okolí je Přírodní památka evropského významu chránící významnou populaci syslů. Je zcela zřejmé, že nelze toto přírodní prostředí posuzovat povrchně bez ohledu na jeho nesporné hodnoty obecné i občanské

Dalším velmi podstatným zjištěním je neplatnost pachtovní smlouvy, na základě které firma LMB  provádí svou činnost, přednostně zaměřenou na finanční zisk. Pachtovné přes 2 mil ročně. Z toho vyplývá i neopodstatněný způsob hospodaření v takto významné, především obyvateli ceněné, lokalitě. V zájmu obyvatel jistě město jako vlastník může formulovat zásady a požadavky hospodaření v lesoparku s ohledem na zájmy jeho uživatelů. Vlastnictví se nevztahuje pouze osobně na členy rady města, kteří jsou zvoleni občany, aby byli dobrými hospodáři, ale na občany obecně. Jde o veřejný zájem!

Akceptujeme skutečnost, že v současné složité pandemické situaci jsou přednostně řešeny otázky zdravotního zabezpečení obyvatel. Čas pro uvedený nezákonný zásah v lese na Sahaře byl zvolen záměrně, aby ušel pozornosti veřejnosti. Věříme, že trvající hrozbou odůvodněné obavy obyvatel městské části Sahara budou za pomoci města a jednání včas řešeny s patřičným ohledem na vůli veřejnosti.

V. Novotná