1. 10. 2019

Mladá Boleslav se rychle proměňuje a po letech příprav byl zveřejněn návrh nového územního plánu. Je zřejmé, že největší tlak na politiky a úředníky je v otázce rozšíření možností bydlení i ploch automobilky, a zajištění dopravní obslužnosti. Při plánování budoucnosti města bychom se však neměli omezit jen na tyto cíle, naším úkolem je zabránit vzniku ghetta.

Navzdory předvolebním slibům o „čistotě a bezpečí“ se většina obyvatel ve městě bojí, všímá si nepořádku po městě i nevhodného chování druhých, citlivěji vnímá nechuť vedení města komunikovat a aktivně řešit palčivé problémy obyvatel. Movitější se již z města vystěhovali a raději za prací dojíždí, než by řešili každodenní nepříjemnosti nebo vychovávali své děti ve městě plném problémů. Čím dál víc se společnost rozděluje na ty, co mají a rozhodují, a na ty, kteří se dostávají do obtížné životní situace. Cizinci jsou na tom ještě podstatně hůř, neboť se stávají lidskými roboty bez práv.

Na druhé straně díky návrhu nového územního plánu máme právě teď ideální příležitost udělat z našeho města výkladní skříň nových technologií a město plné příležitostí a dobrých škol! Rozpočet města umožňuje mít zde špičkové školství s kvalitními pedagogy, moderní centra kultury, vědy či technologií. Mezi námi se pohybují experti a zkušené kapacity v různých oborech, kteří dokáží přitáhnout pozornost a toto město pozitivně zviditelnit.

Nárůst počtu obyvatel až o 10 tisíc přinese velké změny!

Návrh územního plánu byl zveřejněn dne 20.8. 2019 na úřední desce, tj. podrobnosti k němu lze najít na webu města a hlavní mapa je dočasně umístěna ve vestibulu radnice. Zároveň se však řeší 6. změna aktuálního územního plánu (ÚP), jehož platnost bude ukončena ke konci roku 2022. Prostorově omezený katastr města umožňuje rozšířit zóny k bydlení zejména v jižní části města, kde však naráží na limity provozu letiště a na hranice hluku, ze severní strany na park Štěpánka.

Spekulace s pozemky, černé stavby a korupce?

Mezi jednotlivými změnami aktuálního územního plánu a návrhem nového plánu vzniká období, kdy častěji vznikají černé stavby, spekuluje se s pozemky nebo vzniká nesoulad v dokumentacích. Místní prostředí je považováno za vysoce korupční, o to důležitější je kontrola ze strany občanů! Jeden developerský projekt v místech bývalé Koliby na Štěpánce se podařilo zastavit peticí v nedávné době, přesto je opět ve hře díky novému územnímu plánu a záměru vybudovat zde rozsáhlé lázně. Již v odborné komisi jsme poukázali na tuto petici a žádáme o změnu územního plánu v této lokalitě, aby areál Koliby zůstal územím parku bez masivní výstavby.

Vedení města chce na území bývalé Koliby (fialově v mapě) vybudovat lázně, přestože více jak 8 tisíc občanů podepsalo v r. 2017 petici proti kácení stromů a výstavbě!

Politici musí být kontrolováni

Pro kontrolu procesů i politiků je nezbytné, aby se občané zapojili v co nejširší míře. Rozhodně je nezbytné vědět, co se chystá kolem Vašeho bydliště nebo místa, na kterém Vám záleží. Je důležité sehnat si veškeré informace, často skryté v různých změnách územního plánu a v detailech příloh a technických zpráv. V případě nesouhlasu s připravovaným řešením je vhodné se sdružovat s lidmi z okolí a jednat ve skupině. Občané již zakládají spolky, aby postup vůči predátorským developerům a zájmům vlivných byl účinnější.

Kdy a jak je možné se zapojit

Po zveřejnění návrhu územního plánu se jedná s dotčenými orgány a každý občan má možnost podávat písemné připomínky, avšak tentokrát jen do 4. října 2019. Na základě podnětů dojde k úpravě návrhu územního plánu, aniž by zadavatel musel informovat, jak bylo s danými připomínkami občanů naloženo. Upravený návrh územního plánu musí být veřejně projednán s občany i se zástupci dotčených orgánů a okolních obcí. To je další období, kdy občané dostanou příležitost do 7 dnů podat připomínky či námitky. Plán se znovu upraví, projedná v zastupitelstvu a po jeho schválení zastupiteli města je možné do 1 roku podat žalobu. Pověřenou osobou je primátor, který za město ohledně územního plánu jedná.

Papír unese leccos aneb záleží na lidech!

Územní plán má sloužit k vyváženému rozvoji obce pro všechny skupiny obyvatel a ve standardně nastavené společnosti by aktuální návrh mohl fungovat. V silně korupčním prostředí je však nesmírně důležitá iniciativa občanů, aby ověřili kvalitu vstupních informací a napomohli pečlivému ošetření podmínek rozvoje. Při současném rozdělení politických sil a extrémně mocné lobby podnikatelských skupin totiž není zaručeno, že při rozhodování o povolení staveb bude rozhodovat nestranný a nezávislý úředník.