1. 6. 2019

Vytlačí průmysl důstojnost z města? Kudy povedou nové silnice? Kde vzniknou nové ubytovny a rodinné domy? Bude mít Mladá Boleslav nové centrum pro volný čas nebo sport? Kdy a jak se všechno dozvíme?

Zdá se, že během pár týdnů budeme mít jasnější představu o veškerých zásadních proměnách našeho města, neboť ještě před prázdninami by měl být k dispozici návrh zbrusu nového územního plánu. Současný územní plán je z r. 1999 a z důvodu hektického rozvoje našeho průmyslového města se stal nevyhovujícím a zastaralým. Díky nejasnostem v jeho výkladu došlo k situaci, kdy podle některých znalců bylo možné stavět bytovky na Kolibě, tj. v části městského parku Štěpánka, jiní odborníci tuto možnost striktně vylučovali. Dosud však není jasné, jak se k tomuto vzácnému území města postaví nový územní plán.

O zadání územního plánu rozhodlo vedení města bez účasti občanů, přestože veřejnost má v jiných městech možnost podávat připomínky již k tomuto zadání. Občané však mohou uplatnit své připomínky ve lhůtě 30 dnů od zveřejněného termínu zahájení společného jednání o návrhu územního plánu. Nikoho by nemělo překvapit, že tato nejdůležitější fáze pro občany města může přijít v průběhu léta.

O upraveném a posouzeném návrhu územního plánu se pak koná veřejné projednání, a budeme prosazovat, aby probíhalo pro různé městské části zvlášť. Tím by občané dostali možnost podrobně se seznámit se všemi změnami, které mohou ovlivnit jejich životy. Nejpozději při tomto veřejném projednání může kdokoliv uplatnit své připomínky.

Je jisté, že s plánovanými obrovskými investicemi čeká naše průmyslové město zásadní proměna, která se dotkne každého z nás. Chceme věřit, že rozvoj města nebude na úkor parků a klidných zákoutí našeho města, bez nichž by se život v Mladé Boleslavi stal neúnosný. Snad nový plán bude efektivně řešit náročné požadavky občanů a kvalitu života pro každého z nás se podaří zvýšit.