13. 12. 2021

Poslední zastupitelstvo roku 2021 nepřineslo žádné velké překvapení.

Opět se nepodařilo včas sestavit rozpočet na nový rok, přestože to zvládnou malé i velké obce, kraje a v běžných letech i parlament se státním rozpočtem. Do konce roku tak zastupitelstvo umožnilo radě města hospodařit i s částkami nad 6 milionů korun, na jednání prošlo opět nespočet rozpočtových opatření, kterých za tento rok bylo přes 500. Tolik změn dělá z městského rozpočtu cár papíru, kde toky peněz jde těžko sledovat.

Ačkoliv se tedy během roku najdou miliony pro různé společnosti, od dubna 2021 nebyla radnice schopna vyřešit rébus 80 tisíc pro LUMA MB na zajištění bezplatné pomoci lidem v krizi, tedy pro oběti trestných činů a domácího násilí, samoživitele, osoby žijící ve vyloučených lokalitách atd. Jak potvrdil sám primátor Nwelati na jednání (dohledatelné na zvukovém záznamu na mb-net.cz), chybí vůle peníze poskytnout a kauza je především neřešitelná v osobní rovině. Nejde tedy jen o neschopnost radnice dořešit situaci, ale o osobní averzi vůči představitelce sociální služby.

Nechuť prostupuje celým úřadem i zastupitelstvem jako určitá pomsta za pomoc týraným bezdomovcům, za jejichž mučení byli odsouzeni městští strážníci. Městskou policii řídí primátor, a jako ve všem, ryba smrdí od hlavy…