1. 12. 2023

Před rokem jsem byl nově zvolen do zastupitelstva města bez nějakých vlastních očekávání. Po roce se zkouším zamyslet nad svými dosavadními zkušenostmi. Původně jsem si pro výkon svého mandátu předsevzal především informovat ty, co mě svým hlasem do zastupitelstva posunuli, o jednáních, která se na zastupitelstvu vedou. Sice jsem založil blog, ale nedokázal jsem ho pravidelně psát, nyní jsem již úplně rezignoval a jsem rád, že dokážu každý měsíc vypotit alespoň jeden text, který můžete číst zde. Děkuji za všechny reakce vás čtenářů, ač nestíhám na všechny reagovat tak, jak bych chtěl.

Domníval jsem se původně, že zastupitelstvo projednává, co se bude ve městě odehrávat, nebo se k tomu alespoň vyjadřuje, ale to jsem se přepočítal, navrhované pouze schvaluje nebo odmítá. Je to v podstatě hlasovací mašinerie. Předkládané návrhy ke schválení nikdo z koalice v zásadě až na výjimky nekomentuje, pokud by se neozval opoziční hlas, tak se vše odehraje za půl hodiny a nic moc se neřekne. Pokud se stihnu přihlásit o slovo (často je to docela rychlost, kterou jednotlivé návrhy přicházejí na řadu), tak dostanu odpověď od toho, kdo návrh předkládá, ale ať odpoví jakkoliv, zpravidla to na odsouhlasení či odmítnutí návrhu podle doporučení rady města žádný vliv nemá.

Před jednáním zastupitelstva dostává každý zastupitel složku předkládaných materiálů v papírové i elektronické podobě, bývá to tak padesát až sto listů (nicméně posledně to bylo dvě stě), řada především příloh by klidně stačila i v podobě jen elektronické a ušetřil by se papír (když si to vše vynásobím počtem zastupitelů a představím si ty kupy papíru, tak moje srdce šetřílka lehce „úpí“.). Nevím kolik členů zastupitelstva si vše pečlivě pročítá, ale zabralo by to nejméně dva večery. Zezačátku jsem vše poctivě četl, ale když jsem zjistil, že se stejně nic moc neprojednává, tak moje motivace postupně uvadala, a už i já se podrobněji s materiály seznamuji výběrově a jen s tím, co považuji za problematické anebo s tím, na co se chci zeptat. Nicméně vše čtu, přemýšlím, podtrhávám, snažím se vytipovat, k čemu se chci ozvat na schůzi, tak jsem za ten papír nakonec rád. Podle původního plánu se mělo zastupitelstvo scházet mimo července každý měsíc, ale již třikrát během jednoho roku byla schůze zrušena.

Materiály do zastupitelstva předkládá zpravidla primátor, nebo některý z náměstků a ti je i představují. Proč máme čtyři náměstky primátora, když jeden z nich za celý rok nepředložil do zastupitelstva k projednání jediný materiál, ani nikdy z žádnému projednávanému bodu nevystoupil, jsem nepochopil. Ale máme ho.

Posun, který ve funkci zastupitele ve vztahu k radnici (pardon, k magistrátu) vnímám nejpodstatněji? Pokud jsem se zeptal na radnici jako občan, tak jsem se často nedostal k odpovědi, ale když se zeptám jako zastupitel, dostanu dokonce písemnou odpověď, nebo mě přijme vedoucí odboru a na mé dotazy odpoví. Sice mé návrhy nikdo ještě neakceptoval, ale alespoň si mě vyslechli.

Další, co jsem pochopil nad stížnostmi občanů, je, že nikdy nevyhovíte všem a vždy zůstane někdo, kdo bude nespokojen. Tak například před bytovým domem stojí strom. Přijde petice poloviny obyvatel domu, že jim strom stíní, aby ho město nechalo porazit. Vzápětí dostanete petici od druhé poloviny obyvatel, že jim strom vytváří přirozenou klimatizaci a ať se hlavně nekácí. Ať se rozhodnete jakkoliv, vždy zůstane polovina nespokojených petentů (to je oficiální český termín pro označení toho, kdo podepíše petici), tudíž i voličů. Co z toho plyne? Že nepopulární opatření se odkládají stále dokola a nikdo je nechce „rozseknout“, například zavedení parkovacího systému.

Pochopil jsem, že při zaměstnání nemám dost času věnovat se všem problémům tak podrobně jako jiní volení zástupci občanů, totiž ti v uvolněných funkcích. Asi nikdy neproniknu do rozpočtu, ale čím dál víc mě zajímá územní plánování – třeba vznik nové čtvrti na Dubcích. Ale k tomu podrobněji zase třeba příště.

Radek Kotlaba pro Boleslavan 12/2023, Radek.Kotlaba@seznam.cz