20. 7. 2023

Web irozhlas.cz se opět věnuje kauze primátora Mladé Boleslavi titulkem Senátor Nwelati dostal další pokutu za neodevzdané majetkové přiznání. Zákon porušil jedenáctkrát. Článek upozorňuje na nežádoucí „tradici“ nejvyššího představitele našeho města, který za zmíněný přestupek dostal pokutu, jejíž výši však úřad v Mnichově Hradišti odmítl sdělit. Dle zákona však může dosahovat maximálně 50 tisíc korun. Situace tak ukazuje skutečnost, že sice máme platné zákony s protikorupčními prvky, zejména zákon o střetu zájmů, je ale dosti obtížné vymáhat od příslušných politiků i úřadů odpovědnost v jejich dodržování a ukládat příslušné sankce. Jak zdroj uvádí, dříve primátor Nwelati opakovaně vyvázl bez trestu např. kvůli vytížení úředníků, nevyzvedávání pošty, promlčení nebo předchozí chybě v zákoně. Výše pokuty se jeví směšná v poměru k příjmům zákonodárce a jeho dalším funkcím, nehledě na to, že jako spolutvůrce zákonů projevuje tu nejvyšší aroganci v jejich naplňování. Sluší se doplnit, že trestní oznámení za porušení povinnosti senátora by mělo podat ministerstvo spravedlnosti, toho času vedené stranickým kolegou z ODS.

Kdo nehraje s nimi, hraje proti nim?

Na této kauze lze dobře ukázat propojení vazeb i vytváření silných pozic nejvyšších politických špiček v našem městě. Raduan Nwelati je člen ODS, přičemž nadřízený orgán obce, tedy Středočeský kraj, také řídí členové stejné politické strany. Rovněž ministerstvo spravedlnosti je vedené právníkem Pavlem Blažkem z ODS, zapleteným v kauze machinací s městskými byty v Brně. Nemůžeme proto očekávat uspokojivé řešení primátorových kauz z vyšších pozic, pokud má R. Nwelati za sebou ministra, premiéra, vlastní kolegy na kraji a mnohé další. Pro Mladou Boleslav nejsou zprávy celostátních médií o poměrech v Mladé Boleslavi nejspíš tím, co by místní překvapovalo. Atmosféra strachu, nedůvěry, nebetyčné arogance je tak dlouhodobá, že většina obyvatel přijala tyto poměry jako normu, proti níž nelze bojovat – kdo to zkusil, špatně dopadl (nebo stejně nakonec radši skončil v koalici, ze strachu, kvůli moci či penězům…). Jak funguje celá mašinerie pod primátorem mi ukázaly roky v opozici i osobní zpovědi mnohých zainteresovaných v chodu našeho města. Mikromanažer Raduan Nwelati řídí Mladou Boleslav a každoročně víc jak miliardový rozpočet již 17 let, což je příliš mnoho času na budování vlastní struktury lidí, důležitých orgánů a mocenských vazeb s úředníky, politiky a podnikateli zejména v místě působení. On sám je nejen primátorem a senátorem, ale i v představenstvu nemocnice a VaKu. Má dlouhodobě spřízněnou právní kancelář na Kozině v budově sídla místní ODS, kde nejen jemu, magistrátu a městským firmám připravují smlouvy a radí, jak postupovat, ale umně využívají informací k nátlaku na ty, kteří nehodlají spolupracovat dle jejich představ. Kdo se dostane do nevole magistrátních špiček v čele s Nwelatim, obvykle přijde psychický nátlak, potíže v práci, vydírání, stop zakázek, neplacení faktur, nespolupráce při opravě technických sítí k nemovitosti, snaha o zbavení majetku či podnikání a v neposlední řadě i dehonestace skrze spřízněná média. Postižených osob je z města i okolí dost, byly natočeny reportáže o jejich případech a jsou k dispozici komukoliv třeba v archivu České televize nebo jinde.

Primátor se drží u moci díky koaličním partnerům

Na základě červencového článku zastupitelé města obdrželi od občana výzvu k odvolání primátora. V dobře ukotvené demokracii by takový člověk v čele města už dávno nestál, v Mladé Boleslavi má však podporu koaličních partnerů ANO, STAN, ČSSD i TOP09 – ti jej drží u moci, ačkoliv volební výsledky umožňovaly jiná řešení. Navzdory šestiprocentnímu rozdílu mezi vítězným ANO a ODS se v koalici dohodli a Nwelati se stal pošesté primátorem. Některé západní země však politikům dovolují pouze 2 volební období ve stejné funkci ze zákona, takže obměna politiků probíhá přirozeně a prospívá zdravějšímu vývoji společnosti, snižuje korupci a vytváří lepší podmínky pro činnost státu.

Odvahou a spoluprací k lepším podmínkám!

Není vhodnou strategií hledat spasitele/populistu, který nás údajně „osvobodí od prohnilých politiků“, zvolení politici totiž jen odráží celkový stav ve společnosti. Jako ve všem, my dáváme stopku tomu, co si k nám druzí mohou dovolit. Příští rok může Nwelati obhajovat mandát do senátu, dle avizované koaliční dohody má předat primátorský post J. Bouškovi, může se vrátit na post ředitele nemocnice, může překvapit jiným krokem. Ale i bez něj zůstane většina vazeb a finančních toků zachována (legendy praví, že z komplotu tohoto typu se odchází jen nohama napřed). Když koalice má z 33 mandátů celých 26 loajálních plus další desítky “neviditelných”, může se vůbec proměnit atmosféra ve městě? Ráda bych věřila, že zastupitelé a občané najdou dost sil a odvahy ke spolupráci na obnově přijatelnějších poměrů ve vedení našeho města.

 

Jana Krumpholcová