1. 2. 2023

Zindex.cz se zdá být skvělým nástrojem, nicméně po prostudování můžete nabýt rozpačitého dojmu, že výborná pravidla na jedné straně nějak nekorespondují se skutečným stavem. Protože jak si jinak vysvětlit chod některých léta zaběhlých firem, jako je třeba Compag, H-INTES atd.?

Konkurence je klíčovým nástrojem veřejných zakázek, který zamezuje korupci a kartelovým dohodám, snižuje cenu zakázky a pomáhá zadavateli získat maximální hodnotu za peníze. Pokud dodavatel nečelí konkurenci, nic jej nenutí k nabízení maximální kvality za minimální cenu.

Provázanost jednotlivých zastupitelů Mladé Boleslavi a jejich fungování ve firmách, které dostávají obvykle zakázky, je navíc posílena léta pěstěnou loajalitou ostatních členů stran. Ty tvoří neotřesitelnou koalici, a to včetně vedení Finančního výboru. V případě jakéhokoliv pochybení platí, že když není žalobce, není ani soudce. Ročně pár vyvoleným prochází rukama obrovský balík peněz. Kolik lidí do toho vidí? Nepočítejme ani spřátelenou právní kancelář, kde si právníci také přijdou na své. Bylo by skvělé, kdyby někdo dokázal nakreslit pavouka všech těchto léta budovaných spletitostí, provázanosti, střetů a vlastnictví. Takový obraz by byl tou pravou analýzou.

Jeden z ukazatelů použitých pro hodnocení je podíl veřejných zakázek.  Sleduje, jak velká část nákupů vedených v účetnictví projde zakázkami v režimu zákona. Nízká hodnota ukazuje na rizika kouskování zakázek, nadužívání zákonných výjimek a starých smluv.

Velký objem výdajů, jdoucích mimo působnost zákona, znamená slabší transparenci a větší prostor pro libovůli zadavatele. Negativní hodnocení tedy znamená slabší míru kontroly veřejností, ale i zákonnými ustanoveními. Manuály dobré praxe se shodují, že vyhýbání se zákonným postupům znamená zvýšená ekonomická rizika – nižší míru soutěže, nadstandardní vztahy s dodavateli, snížené kontroly apod.

Potom graf, kde veřejné zakázky v režimu zákona v hodnotě 1 237 492 774 Kč a mimo režim v hodnotě 2 444 179 843 Kč, působí jak na býka červený hadr.

Žebříček nejlepších zadavatelů i další srovnání také najdete na webu.