6. 5. 2023

Od roku, kdy jsem se přistěhovala do Boleslavi (tj. 2008), mě zaráží mnoho věcí, které znepříjemňují či komplikují život nejednomu člověku, přestože situaci lze snadno zlepšit. Od příliš krátké zelené na přechodech pro chodce, děravé chodníky a zastaralá dětská hřiště v různých částech města, špatnou komunikaci politických špiček o problémech a nechuť se zabývat záležitostmi, které nepřináší zisk či jiný benefit konkrétním lidem, po házení klacků pod nohy při realizaci smysluplných projektů, po intenzivní snahu poškozovat ty, kteří jakkoliv nesouhlasí s praktikami vedení města. Struktura osobních vazeb mezi politiky, úředníky, vybranými podnikateli a loajálními pomocníky při udržování nezdravých mechanismů je natolik propracovaná, že se dotýká naprosté většiny z nás. Ti, kdo se snažili vyřešit nějaký problém, mají vlastní zkušenosti s přístupem radnice. Už v r. 2019 jsem se pustila do snahy uchránit občany před dusivým dýmem z pálení čarodějnic, na čemž se dá jednoduše ukázat šílená městská praxe dělat spoustu věcí proti selskému rozumu. Ačkoliv i Česká inspekce životního prostředí letos poukázala na porušování zákona a donutila tak město obří hromadu alespoň rozdělit, dusivý dým obtěžoval občany i zaměstnance automobilky znovu, jako každý rok. Přitom řešení je až příliš jednoduché.

Na základě podnětu ČIŽP záležitost prověřila, shledala nedostatky a donutila město zjednat nápravu. Kupa byla poté rozdělena do dvou hromad, tedy problém byl vyřešen spíše opticky…

 

Být ve vedení města, kde máme primátora/senátora R. Nwelatiho, znalého různých zákonů a pravidel, nového radního pro životní prostředí P. Servuse, vítěze voleb a údajně střídajícího primátora J. Boušku, zastupitelstvo 33 členů, kde koalice čítá 26 zvolených občany, vše lze efektivně vyřešit, abychom při pálení čarodějnic nemuseli porušovat zákony a dýmem dusit čtyřicetitisícové město i zaměstnance automobilky. Dřevo a lesy spravuje městská firma Lesy města Mladá Boleslav s.r.o., která může snadno zajistit řádně proschlé dřevo na roky dopředu, navíc z vlastních zdrojů, tedy s minimálními náklady. Klády lze vystavět do přiměřeně velké hranice těsně před konáním akce, aby v ní nezačali hnízdit ptáci a nestihli dělat v jarním období hnízda i další živočichové. Den před akcí je také snazší zkontrolovat hranici před samotným zapálením, aby v ní nebyly přimíchány odpady a nevhodný materiál od nezodpovědných občanů. Firma Compag pak nebude mít tolik práce s úklidem popela, neboť bude minimalizován a bez nebezpečných příměsí, tedy je možné jej využít např. do kompostu ve vlastní kompostárně – a nikoliv na skládku odpadu za nemalý peníz z městské kasy. Špatně spalované tisíce vánočních stromků a čerstvé prořezy z čarodějnic je ten nejvhodnější materiál do městské bioplynky, kam se dle vyjádření jednatele M. Neumana vozí např. i kukuřice, tedy mnohem cennější materiál využitelný pro jiné účely. Suché klády v hranici hoří bez dusivého dýmu, tedy zaměstnanci automobilky z přilehlé Česany by nemuseli ještě v pracovní den, tj. několik dní po čarodějnicích, volat hasiče k dohašení obřího spáleniště – vzduchotechnika pracovišť dým ze spáleniště nasává a v kancelářích obtěžuje zaměstnance nepříjemným zápachem, stejně jako občany města po směru větru. Vedoucí odboru životního prostředí magistrátu města Mladá Boleslav by nemusel být propírán kvůli nečinnosti a zanedbaným povinnostem, že během let nezabránil špatné praxi a vědomě nechal porušovat zákon na ochranu ovzduší a příp. zákon na ochranu přírody či jiné. Společnosti Kultura města, Compag nebo město samotné by nemusely řešit problém možné pokuty za porušení zákona. To všechno je financované z daní občanů města.

Příprava na pálení čarodějnic neodpovídá požadavkům zákona na ochranu ovzduší, kde se požaduje pálit na otevřeném ohništi jen suché dříví. Tato obří kupa se však zelená, jsou v ní hnízda ptáků a jiných zvířat. V tomto množství není možné bezproblémové spalování, které nebude dusit…

Zkrátka kdybychom byli v normálním městě, nemuseli bychom takové banality roky vysvětlovat a snažit se o nápravu. Ve městě by se vzniklé problémy řešily, občané by okamžitě viděli snahu vedení magistrátu stav řešit. Lidé by byli hrdí na to, v jakém městě žijí a jak o ně vedení pečuje. Celá záležitost má jasné a snadné řešení pro všechny, a je jen pouhým příkladem letitých zajetých mechanismů vytvořených lidmi, kterým chybí odvaha a vůle situaci změnit. Třeba se konečně dočkáme zlepšení po výměně na pozici primátora, ale kdo ví, jak dlouho ještě budeme muset být i v této věci trpěliví.

 

    Na vesnicích hoří čarodějnická vatra bez dýmu, v Bolce se každoročně dusíme nekvalitně spalovaným odpadem.

 

Ing. MSc. Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122