25. 2. 2023

Jaro je za dveřmi, proto se v tomto čísle budeme věnovat nejdůležitějšímu parku Mladé Boleslavi. Laická i odborná veřejnost dlouhodobě volá po náležité péči, ale od roku 2014, kdy proběhla revitalizace parku za cca 22 milionů, můžeme sledovat závažný rozklad tohoto přírodního skvostu.

  • Mobiliář a interaktivní prvky

S uznáním chválíme naučné a interaktivní tabule z „Lesního světa“ s informacemi o přírodě i pestrou nabídku sportovních a hravých prvků. Na druhé straně některá zastavení „veverčí stezky“ jsou vandalsky poškozeny. I nové panely z „Lesního světa“ již dva chybí, byly odcizeny nebo ještě nebyly nainstalovány? Nebuďme lhostejní a pokud jsme svědky poškozování toho, co zpříjemňuje život nám všem, nebojme se ozvat.

  • Lesní hřbitov?

V územním plánu je již od 90. let naplánováno rozšíření parku směrem k Pírkovu sanatoriu a využití pro lesní hřbitov. Kdy zde dojde k výsadbě stromů (mohlo jim už být kolem pětadvaceti let), nebo se již plánuje změna územního plánu na stavební parcely? Stavební ruch v okolí by tomu napovídal, ale byla by škoda se původního plánu vzdát.

  • Cesty, schody a zídky

Povrchy a kvalita úprav cest je mizerná, navíc čím dál častější pohyb aut je dále ničí. Cesty kdysi lemovaly pásy keřů, které byly zároveň na úrovni cest, a pokud pršelo, zadržovaly vodu ze svahů. Dnes díky jejich absenci sjíždí svahy až k samotným cestám a voda stéká přímo na ně, ani listí už na podzim není z cest odstraňováno. Čedičové valy neplní svou funkci při odvodnění a jsou nebezpečné, ocelové žlaby kvůli zanášení neodvádí vodu mimo. Četné úpravy cesty nad Kolibou se nejen prodražují, ale řešení jsou nevhodná a nebezpečná zejména v zimních měsících. Čedičové schody nad kurty jsou nebezpečně svažité zejména za vlhka a se spadaným listím, navíc bez zábradlí a cestičky pro kočárek. Celá Štěpánka je na pískovci, proto se tam jiné materiály nehodí. Zídky se na mnoha místech rozpadly, čímž dochází k postupnému sesouvání svahů, zužování a změnám sklonu cest i k vývratům stromů (např. pod Trávnického sady směrem k zimnímu stadionu).

 

  • Porost

Změny klimatu neblaze ničí i stromy, ty schnou, jsou napadány škůdci a chorobami a dochází k vývratům a lámání větví. Chybí vrstva humusu pro zdravý růst dřevin a jejich zakořeňování, protože druhová pestrost stromů, keřů a rostlin je velmi nízká. Roste počet náletů a nevhodných dřevin a rostlin. Nově zasazované stromy se občas zapomínají zalévat, takže od Dubců k bazénu byly stromy vyměňovány již několikrát. Kvůli řídnutí porostu některé stráně slunce vypaluje – donedávna hustý a neudržovaný porost se v údolí táhl do velké výšky za světlem, kvůli výšce ztrácí těžiště a z nedostatku živin jsou oslabené stromy náchylné k vývratu. Nad kurty se již na slunné straně odhalují skály, tedy šance pro výsadbu se blíží nule. V blízkosti dětských hřišť se v poslední době hojně vysazují jedovaté druhy keřů (bobkovišně, rododendrony a tisy), naopak chybí ovocné dřeviny. Plevele a dřevokazní škůdci pohlcují park děsivou rychlostí, květiny takřka vymizely.

  • Nebezpečné druhy – břečťan, křídlatka, významným škůdcem jsou nutrie   

Pokrytí břečťanem překročilo únosnou mez, stromům odčerpává živiny a mnoha z nich hrozí vývraty a úhyn. Invazivní křídlatku má město povinnost hubit (bez chemie se to neobejde), namísto toho se ještě více rozšířila a postupně vytlačuje jiné druhy. Invazivní nutrie patří mezi 100 nejhorších škůdců, bohužel se mláďata rodí i 3x za rok od jedné matky v průběhu celého roku. Nutrie ničí říční svahy svými rozsáhlými norami, kterými narušují stabilitu svahů i porostu v blízkosti vody. Jejich nematodální parazité mohou napadat i člověka. Chvályhodný je tedy jejich pravidelný odchyt.

  • Údržba

Vichřice zanechávají na Štěpánce doslova spoušť. Po každém polomu nebo kácení zůstávají pařezy, jámy nebo vyvržené kamení z pískovcového podloží. Za celá léta nebyly stráně srovnány a vyčištěny tak, aby jejich údržba byla snadná a efektivní, a to bez plevelů a ostružiní. Dokonce když se opravovala Rudolfova cesta, nepotřebná suť se vyhrnula do stráně, kde je dodnes. Při údržbě se tím likviduje technika, zřejmě je snazší repasovat sekačky nebo koupit nové vybavení namísto řádného úklidu strání. Sekání pouze na podzim znamená, že se plevele stihly vysemenit a další rok jich vyroste o to víc. Napadené stromy různými škůdci a jejich neodstranění včas znamená, že se škůdci další sezónu rozmnoží o to více a napadnou nové stromy. Kvitujeme akce a soutěže v sečení trávy kosou, neboť tato technika je šetrná a populární i pro diváky. Sekačky zejména v suchém období s posečeným materiálem nasávají i část zeminy, tedy vrstvu humusu, který však rostliny potřebují pro zdravý růst.

  • Doporučení a návrh do budoucna

Řada realizovaných výsadeb v parku probíhá chaoticky a není zřejmá celková koncepce rozvoje Štěpánky. Pokud by plán existoval, jistě bychom s ním byli seznámeni. Park by měl být co nejvíce bezúdržbový, proto potřebuje spolehlivého odborníka, který mu bude věnovat náležitou péči. Odborný správce by měl mít k dispozici rozpočet, aby práce byly efektivní a park se mohl neustále rozvíjet. Odpovědnost správce by znamenala, že park bude pod neustálou kontrolou stavu i prací.

Každá další řada politiků, která přijde po těch současných, jimž to bylo léta jedno, svedou vinu na ty předešlé. To ale parku nepomůže. Čím déle se bude s obnovou otálet, tím bude složitější a nákladnější. Zatím to odnesli bažanti, sovy a zajíci, z důvodu nedostatku potravy v podobě semen ubývá veverek, kvůli enormnímu hluku se z parku do zahrádek stěhují ježci. A co my jednou?

 

Roky se ptáme a navrhujeme řešení, které by pomohlo vrátit Štěpánce krásu a zdraví…