16. 3. 2021

Po půl roce intenzivního boje za záchranu lesíka v příměstské části Sahara na okraji Mladé Boleslavi snad celá záležitost spěje k zásadnímu zvratu – rozhodnutím rady města byl z pachtovní smlouvy s firmou Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. vyjmut les na Sahaře, a nadále jej bude spravovat samo město.

Zástupci radnice již lokalitu navštívili s nezávislým lesnickým poradcem, Ing. Alešem Erberem, jehož občané z vlastních zdrojů zaplatili, aby vyhotovil odborný posudek. Zároveň si každý návštěvník může ověřit stav lesa a přečíst si doporučení lesníka na banneru u vstupu z ulice Hrubínovy. Zbývá tak navázat úspěšnou spolupráci při obnově lesa, aby mohl nadále plnit své funkce, jež byly i necitlivým zásahem městské firmy významně narušeny. Ostatně magistrát zpracovává tzv. Adaptační strategii na změnu klimatu, kdy hlavním cílem je připravit naše město na nevyzpytatelné výkyvy počasí. A každý takový kousek lesa nebo městský park se stává nedoceněnou oázou klidu a příznivých podmínek pro volný čas každého z nás.

Díky místním najdete u vchodu do lesíka z Hrubínovy ulice odborné informace o zdravé péči v lesích či parcích. 

Ohledně lesa na Sahaře však zbývá dořešit, jak se vypořádat s poškozením porostu městskou firmou. Drancování totiž neprobíhá jen na Sahaře, již několik let dostáváme informace o podezřelých těžbách i od občanů z okolních obcí včetně městských lesů na Chlumu. Před lety jedna z kauz proběhla médii např. v článku Boleslavského deníku „Kácení lesů v pořádku není, tvrdí obyvatelé Nové Telibi“.

Za poslední roky dostáváme od občanů informace včetně fotek k tomu, jak v městských lesích na Chlumu dochází k těžbě a „péči“. Odborníci mnoho let upozorňují, že smrkové monokultury nejsou v našich podmínkách nížin vhodné, přesto se na Chlumu kácí jednak plošně, jednak i mladé listnaté stromy, vysazují se však znovu smrky… Jak ukazuje případ příměstského lesa na Sahaře, zřejmě mnohé není v pořádku. Posuďte sami na základě některých fotek z oblíbeného Chlumu.

 

Doufáme proto, že policie náležitě prověří situaci ohledně kácení na Sahaře a její stanovisko se všichni budeme moct dozvědět. Stále však nemáme jistotu, že s dalšími zelenými plochami je nakládáno správně! Jakému postihu bude čelit městská firma, potažmo jednatel a jediný zaměstnanec, p. Zdeněk Tůma? Budou mu sníženy odměny/jeho mzda? Má vůbec smysl zachovávat tuto soukromou firmu, když není bez vlastního vybavení a personálu schopna vykonávat jakoukoliv činnost?! Proč tedy nenajímá služby přímo město? A jaká opatření budou zavedena na úřadě, konkrétně na odboru životního prostředí, aby nedocházelo k dalším pochybením i ze strany úřadu a jeho odpovědných pracovníků?!

Kácením na Sahaře se zabývá nejen kriminální policie, ale také krajský úřad. Ten ve svém sdělení z 19.2.2021 uvádí, že bude výzva k prošetření pachtovní smlouvy či dodatků mezi firmou a městem podána Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

Spolu s občany očekáváme, že se nápravy ujme též boleslavský úřad. I pro úředníky platí zákony, kde se mmj. v zákoně č. 312/2002 Sb. o úřednících samosprávného územního celku uvádí, že úředník je povinen dodržovat předpisy, hájit veřejný zájem, jednat nestranně, zdržet se jednání, které by narušilo důvěryhodnost úřadu a/nebo mohlo vést ke střetu veřejného zájmu s osobním.

Vzhledem k tomu, že vedoucí odboru životního prostředí, Ing. Jan Jihlavec, byl členem dozorčí rady firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. v letech 2011-2015, považujeme leckteré z povinností tohoto úředníka za porušené.

Dosud jsme nedostali ani vysvětlení k prodeji dřeva v bydlišti jeho podřízeného Luboše Kašíka, který má na starost státní správu lesů. Ostatně bývalý ředitel státních Lesů ČR byl v březnu 2021 obviněn z nedbalosti a podvodu, kdy v případu je kromě finančních ztrát státního podniku i selhání státu a střet zájmů manažerů i politiků, včetně současného premiéra. Jako občané máme důvodné obavy, že stejný princip je uplatňován i na obecních úrovních.

Stížnosti na péči v lesích ve městě a okolí se bohužel hromadí, proto upřímně doufáme, že dojde v dohledné době k nápravě v politické i v úřední rovině.