16. 2. 2021

Je až neuvěřitelné, jak se během týdnů vyvíjí kauza lesa v příměstské části Sahara. Začalo to protestem proti plošnému kácení za domy místních, ke kterému došlo v rozporu s platnými pravidly první týden v listopadu 2020, a to v nouzovém stavu! Namísto nahodilé probírky, kdy dojde ke kácení špatných stromů, byly odstraněny i několikaleté stromky z přirozené obnovy, tj. ty, které se samy vysemenily a byly v dobrém stavu. Vedení města dosud nebylo schopné reagovat na petici a podněty občanů, kteří v průběhu čtvrt roku vynakládají nebývalé úsilí k ochraně cenného lesa, tedy ochraně veřejného zájmu. Ve svém volném čase a zdarma zastupují práci úředníků odboru životního prostředí magistrátu, avšak k odpovědnosti se snaží přimět i politickou reprezentaci města (která činnost v lese požadovala).

Česká inspekce životního prostředí po místním šetření dne 26. 11. 2020 konstatovala hrubé zanedbání vlastníka (tj. města Mladá Boleslav) v péči o les na Sahaře, a to již přes 30 let s tím, že náhlým pokácením jeho převážné části (v týdnu 2. – 6. 11. 2020) došlo k přerušení plnění některých funkcí lesa (zejména půdoochranné, vodohospodářské a environmentální funkce). Pokud v zákonné lhůtě nedojde k zalesnění holin, které v listopadu vznikly, ČIŽP zahájí správní řízení s městem. Případným zjištěním porušení lesního zákona může správní orgán uložit mimořádná opatření i uložit pokutu za přestupek. Vlastník lesa porušil zejména ust. § 33 odst. 1 lesního zákona a ust. § 11 odst. 2 téhož zákona.

Krajský úřad Středočeského kraje v přípise „Podnět k prošetření porušení lesního zákona“ (10. 12. 2020) konstatoval, že může docházet k porušení lesního zákona, a to zejména nadlimitní těžbou či těžbou stromů mladších 80 let, popř. i k jiným porušením. V dalším přípise (s datem 23. 12. 2020) uvádí, že ve věci lze dovozovat možnou podjatost oprávněné úřední osoby (tj. úředníka státní správy lesů Luboše Kašíka).

Přičemž, pokud jde právě o osobu Luboše Kašíka, je nesporné, že:

1) je úředníkem magistrátu, odboru životního prostředí,

2) trvale bydlí na adrese Jabkenice čp. 74,

3) na adrese Jabkenice čp. 74 se, ve velkém, prodává palivové dřevo.

K zásadním pochybnostem vedlo občany i zjištění ohledně smluv mezi městem Mladá Boleslav a firmami, které vykonávají kácení. Problémem je jednak neplatnost pachtovní a dotační smlouvy dle registru smluv, dále však i pochybnost stran licence odborného lesního hospodáře. Celý proces kácení nemusí být legitimní dle platných předpisů, které se ke kácení lesa vztahují. V procesu se totiž objevují subdodavatelské firmy, jež mají nezbytné oprávnění pro kácení. Za tyto firmy vystupuje jednatel městské společnosti Lesy města Mladá Boleslav s.r.o., avšak ten žádné oprávnění k činnosti nemá.

Celá záležitost je již v šetření kriminální policie ČR, která zasahovala v úterý 9. 2. 2021 při nelegálním odvozu dříví, vytěženého v rozporu se zákonem i s lesním hospodářským plánem. Odvoz proběhl v nouzovém stavu, kdy za porušení zákonů hrozí vyšší sankce.

Jak mohli úředníci na odboru životního prostředí boleslavského magistrátu dopustit tak zásadní selhání v péči o les?! Vzhledem k trvajícímu nezájmu ze strany města komunikovat s občany a hledat uspokojivé řešení pro zachování nezbytných funkcí tohoto lesa, místní zajistili dokonce nezávislého lesního hospodáře. Ing. Aleš Erber je ochoten s městem spolupracovat na ozdravění lesa na Sahaře – v rámci správy lesa nabízí nastavení správné péče, zajištění pěstebních a těžebních prací, vyjednání výhodného prodeje vytěženého dříví, zajištění vhodných sazenic pro zalesnění, včetně zpracování zalesňovacího plánu tak, aby byl les správně osázen. Je schopen vyřídit dotace za účelem obnovy a ochrany nově vysázeného lesa a garantuje pravidelnou součinnost v péči o les tak, aby z nyní zchátralého porostu na Sahaře byl les budoucnosti.

Rádi bychom věřili, že zájmem města je vhodná péče o svěřený majetek i snaha o srozumitelné jednání s občany vlastního města. Upřímně si přejeme, aby dosavadní chyby v péči o les i vůči občanům byly co nejdříve napraveny.

Úryvek z protokolu o kontrole ČIŽP z konce listopadu 2020

 

Vyjádření Krajského úřadu z prosince 2020 

 

Během let se les přirozeně obnovuje, ale město jej v nouzovém stavu začalo brutálně kácet v rozporu se zákony. Proč a čí je to chyba?!

Související články: