19. 1. 2020

Mladá Boleslav je město s vysokými příjmy ve výší cca 1 miliarda korun, přesto výše příjmů není zásadně poznat na fungování a vzhledu města. Po zvolení do zastupitelstva jsme začali poukazovat na nehospodárné nakládání s veřejným rozpočtem města, neboť kvůli střetu zájmů některých místních politiků a jejich provázání se soukromými firmami obec přichází o vysoké objemy peněz. Ty pak chybí na rozvoj školství, výstavbu dostupného bydlení, parkovacích domů atd. (více jsme k možným úsporám psali v prosincovém Boleslavanu 2019). Proto naše požadavky na rozpočet města v roce 2020 jsou ve spolupráci s občany a spolky následující:

  1. Rozklikávací rozpočet na webu města, kde by se každý mohl podívat, kolik a do čeho naše město posílá peníze. Chceme, aby se město zapojilo mezi moderní a občanům vstřícná města.
  2. Architektonický plán obnovy a péče o umírající park Štěpánka – je to nejcennější a malebné území města, jehož porost je v zoufale špatném stavu kvůli suchu a chorobám, proto je nutné stromy postupně obnovit. Již dnes je příliš mnoho stromů označeno k vykácení, další mohou se ztrátou okolních stromů odumřít.
  3. Investice do škol a školek na zvelebení budov i zahrad, zajištění nezbytných prostor pro učebny, družiny a kroužky. Např. MŠ Laurinka potřebuje nová okna.
  4. Oprava výtahu k zastávce vlaku u Bondy – je nedůstojné, že vozíčkáři, senioři, maminky s kočárky a další nemají možnost se bezbariérově dostat k zastávce vlaku!
  5. Podpora spolků a organizací, které se věnují dětem a mládeži, a/nebo slouží nám všem. Např. dobrovolní hasiči žádají o cca 1,3 milionu na svůj běžný provoz, za svou práci pro město však v r. 2019 ani 2018 nedostali od vedení města zaplaceno.
  6. Přejeme si zajistit místo pro uložení hraček, funkčního nábytku a zařízení k odběru zdarma, pokud ještě mohou sloužit druhým – prostory se prozatím nabízí např. v Poplužním dvoře, kde již funguje sběrný dvůr.
  7. Zavést dotační řízení na poskytování registrovaných sociálních služeb, které jsou státem koncipovány jako vícezdrojové a počítá se s jejich kofinancováním ze strany obcí. Existence transparentních pravidel je dlouhodobě i jednou z priorit Zdravého města.
  8. Budeme požadovat rekonstrukci kluboven na Štěpánce (skautská za Kolibou a na Rychtě) – je smutné, že město se o své objekty nestará a nechává je chátrat. Děti, mládež i dospělí jsou nuceni dýchat plísně, do kluboven zatéká, stav budov je velmi nevyhovující.
  9. Chodník a přechod na hlavní ulici v Michalovicích – bezpečný přístup do školky.
  10. Generel zeleně v Mladé Boleslavi – ve spolupráci s odborníky a občany města vytvoření dlouhodobé koncepce údržby a rozvoje parků a zelených ploch s místy pro posezení, zastínění, výsadbou stromů, keřů i květin, definování ploch pro psy, květinové loučky, trávníky s intenzivní údržbou atd.
  11. Rozšíření sběrných nádob na kovy a bioodpad, příp. další materiály. Sběr plechovek i bioodpadu na více místech ve městě umožní lepší třídění odpadů, snížení počtu směsného komunálního odpadu, s jehož umístěním má město problémy – bioodpad se dá využít jako hnojivo pro četné záhonky i trávníky ve městě.
  12. Parkovací dům u stadionu – je nezbytné vytvořit nové parkovací plochy, které nebudou na úkor zeleně a budou moci sloužit občanům města v sídlišti.
  13. Nová budova pro Základní uměleckou školu, jejíž architektura bude respektovat požadavky provozu a zároveň bude atraktivní pro budoucí generace. Současné umístění v Pastelce je po instalaci rekuperační techniky nevyhovující, neboť roury napříč budovou umožňují hluku snáze prostupovat místnostmi a rušit výuku.
  14. Opatření proti suchu a výsadba zeleně: mnohé plochy mezi domy na sídlišti je možné upravit, aby díky stromům a malým vodním plochám ochlazovaly své okolí a sloužily občanům města k relaxaci.
  15. Omezení světelného smogu, který trápí naše občany při spánku – mnohé reklamní poutače, obrazovky a druhy osvětlení obtěžují svým intenzivním svitem obyvatele města, proto bychom rádi omezili míru svitu takových zařízení.
  16. Nulová tolerance hazardu! Herny a kasína do našeho města nepatří, po vzoru jiných měst chceme na jejich místě obchody, herny pro děti či klubovny.

        

Město se pod tíhou klimatických změn proměňuje, je nutné intenzivně obměňovat zeleň v důsledku jejího úhynu. Chybí však koncepce a plány, jak má město do budoucna vypadat, aby tu bylo k žití…