1. 2. 2020

V jiných obcích mají schválený rozpočet na rok 2020 již na konci předchozího roku, ani na počátku ledna však zatím k našemu rozpočtu nemáme žádné informace. Lednové zastupitelstvo se konat nebude, na únorovém zřejmě dne 10.2. se nejspíše očekává hladké schválení. Předpokládáme, že se opět bude extrémně plýtvat penězi (ty jdou do vybraných soukromých rukou), namísto zlepšování chodu města, veřejných prostranství, zvýšených investic do školství i výstavby bytů, výstavby parkovacích domů pro občany např. u stadionu či na sídlišti atd. Kde je dlouhodobá vize, jak by město mělo vypadat za pár let a čeho chce současné vedení dosáhnout?!

Jsme rádi za vyčlenění alespoň 1 milionu korun v rámci participativního rozpočtu – občané tak mohou přinést vlastní náměty, jak tuto sumu v našem městě nejvhodněji využít. Je to však slabá náplast na nehospodárné zacházení s veřejným rozpočtem, kde nikdo pořádně neví, jak je skutečně nakládáno s miliardovými příjmy města. Díky několika stům rozpočtových opatření dochází každý rok k obrovským přesunům peněz, a tudíž k značnému chaosu ve financích.

Považujeme za vhodné, aby obec po vzoru jiných přistoupila k větší otevřenosti, vyšší informovanosti a dostupnosti informací. Jedním z nástrojů je např. rozklikávací rozpočet, kdy lze snadno na webech obcí v ČR dohledat informace k jednotlivým položkám rozpočtu, města mají své transparentní účty, a kdokoliv se tak může podívat na pohyb peněz v obci. Pro příklad je možné se podívat na rozpočet Nového Města na Moravě, Liberce či Hradce Králové.

Jana Krumpholcová, místopředsedkyně Kontrolního výboru, Jaroslav Vedral

Bude se letos opět porušovat zákon o střetu zájmů? Podle zákona je funkcionář povinen zdržet se každého jednání, při kterém mohou jeho osobní zájmy ovlivnit výkon jeho funkce. Tímto osobním zájmem se rozumí takový zájem, který přináší veřejnému funkcionáři, jeho osobě blízké či právnické osobě, kterou ovládá, prospěch nebo jinou výhodu (nemusí jít jen o majetkovou).