5. 5. 2019

Každoročně nelze přejít důsledky pálení obrovské hromady bioodpadu, kdy lze silně cítit spaliny z oslav i několik dní po akci. Materiál k pálení se střádá již od Vánoc, kromě vánočních stromků postupně přibývá materiál z prořezů, až do termínu konání akce. Vzhledem k velkému objemu kupy a malému provzdušnění nemůže bioodpad proschnout. V jiném městě by byly vánoční stromky a podobný materiál naštěpkován a sloužil by dál jako hnojivo třeba do městských záhonů. Obce organizují na podpal výstavbu hranice ze dřeva a stavba bývá kusem pěkné práce. V našem městě se však zapaluje obří skládka bioodpadu, přestože nedostatečně suchý materiál, navíc často s příměsí nečistot, nemůže dobře hořet. Hustý dým pak zamořuje část města podle toho, jakým směrem proudí vítr, a kouř je tak silný, že vyvolává nevolnost, případně i mírné zdravotní potíže.

Tato situace mě mnoho let trápí, proto jsem již na březnovém zastupitelstvu poukázala na to, že situaci lze snadno vyřešit a snažila jsem se získat podporu kolegů k přehodnocení způsobu pálení ohně. V dubnu již byla kupa připravena uprostřed Krásné Louky a vozy stále přivážely čerstvě pořezané větve a keře, v hromadě však byl i materiál nevhodný k pálení. Péči o zeleň v našem městě vykonává firma Compag, proto jsem považovala za rozumné zavolat řediteli a pokusit se ho přesvědčit, aby se hromada nezapalovala. Upozornila jsem i na zákon o ochraně ovzduší č. 201/2012, kde § 16, kde odstavec 4 definuje povinnost osob: „V otevřeném ohništi lze spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami.“. Radní a jednatel firmy Compag M. Neuman  mi sdělil, že se s tímto způsobem pálení čarodějnic nedá nic dělat. Můj článek s upozorněním na toto téma již v dubnovém čísle Boleslavanu vyšel, proto mi bylo velmi nepříjemné pokusit se ještě den před akcí zvrátit situaci na jednání zastupitelstva. Navzdory mým snahám dodržovat zákon a chránit občany před jedovatým kouřem došlo nakonec poslední dubnový den k ostudnému zapálení hromady. Na prvního máje hasili několik hodin nespálené zbytky dobrovolní hasiči za pomoci bagru, aby mohla být mocná vrstva nadzvednuta a prolita neskutečným množstvím vody z Jizery (která v dlouhodobém suchu ještě naštěstí nestihla vyschnout).

Pominu fakt, že předložit návrh k banální změně pálení ohně, aby se vůbec dostal na program a mohl být projednáván zastupiteli, vyžadovalo několik konzultací s odborníky a právníky, přesto zatím nemám jistotu, že se příští rok situace s pálením skládky bioodpadu (a porušování zákona) nebude opakovat. Dále mě překvapilo, že mezi 33 zastupiteli nebyla dostatečná vůle ctít předpisy a chránit zdraví občanů před jedovatým dýmem, a přes několik upozornění na nevhodnou praktiku nakonec došlo k podpálení kupy. Přála bych si, aby ochrana zdraví občanů a smysluplnost kroků nebyla jen otázkou politického zařazení, ale byla zájmem všech zastupitelů města!

Jana Krumpholcová

Na kupu se každoročně vozí čerstvý materiál z ořezů, měsíce je kupa vánočních stromků skladována až do podpalu. Kolik hnízd a nepořádku skončí v ohni?

 

 

Dým druhý den po akci trápí město, občané si stěžují na štípání v očích a dle směru větru je ve městě nedýchatelno…

 

 

Dobrovolní hasiči se za pomoci bagru snaží uhasit zbytky materiálu, spotřebují nekonečné množství vody z Jizery a přesto po akci zůstává obrovská hromada nespálených zbytků včetně nehořlavé příměsi. Opravdu je toto oslava jara?!