3. 3. 2020

Fraktál je geometrický útvar, který ačkoliv se na první pohled jeví jako velmi složitý, při jeho bližším zkoumání v něm lze nalézt opakující se charakteristickou vlastnost v jeho struktuře. V přeneseném smyslu to lze brát i tak, že v měřítku celorepublikové, celoevropské nebo až globální problémy jsou zastoupeny už i ve městě, jako malém obrazu celku. To tedy znamená, že pokud zde máme celorepublikové nebo dokonce až globální problémy, můžeme je řešit už i na úrovni komunální politiky a města.

V praxi to znamená, že už nebudeme pouze úředníkem, co čerpá a přerozděluje dotace, ale jako manager tu řešíme globální problémy lidstva. A ty jsou v současné době asi tyto: změna klimatu, nemoci a ochrana zdraví, migrace, korupce a samozřejmě i plno dalších. Pokud zde máme například problém týkající se budoucnosti lidstva, globálního oteplování a změny klimatu, můžeme se zaměřit na ekologické otázky s tím související už ve svém městě.  A položit si například tyto otázky: Jak se získává teplo a elektřina v mém městě? Lze někde energii ve městě ušetřit? Jak a zda vůbec se ve městě recyklují odpadky? Jak se ve městě hospodaří s užitkovou a pitnou vodou? Můžu zde řešit i problémy spojené s migrací, jako například integraci pracujících cizinců ve městě a zajištění bezpečí obyvatel. Ale i další, například dopravní problémy a problematiku kvalitní zdravotní péče a kvalitního školství. Pokud tyto problémy pak úspěšně řeším na úrovni města, jsem pak stále součástí velkého celku, do kterého třeba jen malou měrou přispívám a měním ji. V neposlední řadě jsem i inspirací a návodem pro ostatní se stejnými a tedy v celku opakujícími se problémy.

Pokud chci tedy změnit celek, musím vždy začít změnou u sebe, a v tomto případě na úrovni města.

Tomáš „TEMPO“ Jaroš