27. 6. 2021

Rostoucí nespokojenost občanů s fungováním radnice, s veřejnými službami (např. jízdní řády MHD) a množící se stížnosti kvůli péči o veřejný majetek (viz lesy, odpady, překupy nemovitostí atd.) mě přiměla vyžádat informace k odměnám za práci kompetentních osob, které mají jednotlivé oblasti na starost. Vzhledem k ochraně údajů dle GDPR nejsou údaje uvedeny dle jmen konkrétních osob, přesto i tak nám výše odměn dává představu o tom, na kolik si za svou práci přijdou zvolení politici a vybraní úředníci a jednatelé městských firem. Tyto prostředky jdou z městského rozpočtu, tedy zejména z daní občanů města. Jen v roce 2021 jsou plánované výdaje za chod zastupitelstva 12 610 000 Kč, správa a provoz magistrátu je ve výši 155 milionů.

 

Náměstci primátora si oproti roku 2019 polepšili o 90 tisíc za rok, přičemž Jiří Bouška i Daniel Marek jsou dále jednateli městské společnosti (SARA MB) – jak je vidět po rozkliknutí odkazu, má 4 jednatele a dle tabulky níže jsou z toho jen 2 placení.

Městská společnost Lesy města Mladá Boleslav má jednoho jednatele Zdeňka Tůmu (taktéž je jedním ze 4 jednatelů SARA MB) , zároveň provozuje psí útulek a činnosti této firmy jsme se důkladně věnovali kvůli kauze náhlého kácení lesa na Sahaře (viz odkaz). Veřejnost aktivity jednatele a firmy shledává jako netransparentní, dosud nemáme odpovědi na mnohé otázky k činnosti firmy. Špatná komunikace jednatele způsobuje prohlubování nedůvěry a vyvolává pochybnosti o účelném hospodaření s městským majetkem.

Ačkoliv radnice zaměstnává právníky, vynakládá další prostředky pro externí právní kancelář, která mmj. brání firmu Lesy před poskytnutím podrobnějších informací k financování psího útulku.

Další městské firmy, kde jednatelé pobírají nemalé odměny, jsou:

Městská společnost pro správu nemovitostí s.r.o.: Tato městská společnost má za jednatele asistenta senátora/primátora Nwelatiho, Michala Koliáše.

Městské parkovací domy Mladá Boleslav s.r.o.: Společnost má jednatele radního Jaroslava Šebka a Jana Nejmana.

Dopravní podnik Mladá Boleslav, s.r.o.: Jednateli jsou předseda Florbal MB Tomáš PacákMarek Džuvarovský (zastupitel, člen dozorčí rady firmy Městské parkovací domy Mladá Boleslav s.r.o. a předseda dozorčí rady boleslavské nemocnice).

Dům kultury Mladá Boleslav, s.r.o.: Jednatelem je Milan Pruner, přičemž je zároveň i předsedou představenstva akciové společnosti Kultura města Mladá Boleslav a.s., kam navzdory pandemii šlo z rozpočtu města v roce 2020 přes 14,5 milionů Kč.

Jak je zjevné z odkazů z rejstříku firem, jednateli a členy dozorčích rad jsou velmi často politici sami, nebo spříznění lidé z kandidátních listin. Připomeňme, že stejní lidé jsou členy placených komisí a výborů města – bohužel ani web města kompletní soupis jmen nezveřejňuje.

Je tedy otázkou na voliče našeho města, zda zvolení politici a jimi jmenovaní lidé do mnoha funkcí placených z veřejného rozpočtu vykonávají tyto funkce odpovědně, zda dobře slouží veřejnému zájmu dle zákonů, tedy ve prospěch všech občanů města?!

 

Jana Krumpholcová

zastupitelka města Mladá Boleslav a Středočeského kraje