13. 7. 2024

Během pěti let v zastupitelstvu a orgánech města Mladá Boleslav i Středočeského kraje jsem nejenom popisovala svoje vize do budoucna, ale také se aktivně zapojuji do řešení mnohých starostí občanů v pestré škále témat. Spolupracujeme na ochraně přírody (třeba zachování lesíka na Sahaře, syslové, péče o Štěpánku aj.) přes vzdělávání a územní plánování (od petice proti bytovkám na Kolibě po velké představení návrhu územního plánu na Komenského náměstí) až k popisu klientelistických vazeb mezi politikou a byznysem (osvětlení, Compag, stavební zakázky včetně předražených cyklostezek či bioplynky). Tudy během let protekly miliardy a občané z nich mnoho neviděli, mají však právo vědět, jak je s veřejnými financemi nakládáno. Nutno uznat, že po letech mé soustavné práce přišly i světlé chvíle viditelných zlepšení. Připomeňme si aspoň některé z nich, díky nimž je doložitelné, jak je práce opozice důležitá – nejenže ukazujeme, jak bychom město řídili my, ale nepřímo tak nutíme vedení města ke změně přístupu a větší vstřícnosti ve prospěch občanů.

  • Již v lednu 2019 jsem v článku Musíme chránit parky a začít s výstavbou dostupných bytů! uvedla: Vznikající seniorské bydlení u Pírkova sanatoria na nás působí pozitivně a budeme tento projekt i nadále sledovat, nicméně považujeme za zásadní urychleně řešit strategii výstavby dostupného bydlení např. pro mladé nebo pro nové pracovníky v automobilovém průmyslu. Nedostatek levnějších bytů totiž způsobuje značný nárůst nedůstojných ubytoven a větší koncentraci nežádoucích společenských jevů. Nebudeme však podporovat výstavbu v oblastech, kde občané výstavbu nechtějí.“

Je proto dobrým počinem snaha vybudovat skutečně cenově přijatelné bydlení, jen by se na těchto plánech měli podílet odborníci a občané, aby nebyly podceněny služby ve veřejném zájmu, infrastruktura i komunikace s občany.

  • V Boleslavanu 01/2020 v textu Naše priority do budoucna uvádím: „Musíme se zaměřit na zadržování dešťové vody a zpomalení jejího odtoku, tzn. sázet odolnější druhy dřevin, keře i zakládat retenční plochy, kde se voda bude dočasně shromažďovat. Smysl ztrácí květinové stojany uprostřed města, vyžadující pravidelnou zálivku. Potřebujeme zachraňovat již vzrostlé stromy, které vynaložily mnoho energie na přežití. Také stačí na některých místech méně často sekat trávu, využívat pestrého lučního kvítí, které potěší oko i vymírající hmyz. Zásadní je omezit chemické a jedovaté prostředky pro likvidaci nežádoucí zeleně, neboť ty se dostávají do půd a v konečném důsledku skončí v pitné vodě.“

Těší mě zapojení města do projektů ITI, které vyžadují spolupráci s veřejností při realizaci např. retenčních nádrží na dešťovou vodu v městské zástavbě. Velmi kvituji hojné sázení stromů ve městě i květin do trávníků.

  • V únoru 2020 píšu v článku Parkovací dům u stadionu: „Je nezbytné vytvořit nové parkovací plochy, které nebudou na úkor zeleně a budou moci sloužit občanům města v sídlišti.“

Ač projekt velkého parkovacího domu u stadionu blízko Kauflandu existoval již asi v r. 2012, ten současný byl nakonec otevřen teprve před rokem.

  • V květnovém Boleslavanu z roku 2022 popisuji v textu Pozitivní příklad ze Mšena, kde mnoho let byl starostou člen Zelených M. Mach: „Již nyní jsou veškeré obecní budovy napojeny na alternativní zdroje energie, což při dnešních vysokých cenách za elektřinu a plyn bylo velmi prozíravé. Školka má solární panely, škola kotel na štěpku, kterou obec získává z vlastních zdrojů – z prořezů v obci a od svých občanů.“

Je zřejmé, že tato malá obec si dala hodně práce zajistit moderní řešení již před lety, a to hospodaří s rozpočtem pouhých 42 milionů Kč/rok. Mladá Boleslav měla v té době rozpočet 1 800 milionů Kč, ale díky programům Evropské unie začala s těmito aktivitami až v poslední době.

Mladá Boleslav mohla vzkvétat nejen rychleji, ale i dříve a významně levněji. Pro nás je spolupráce s veřejností, odborníky i úředníky naprostá samozřejmost, ať už jsme v opozici nebo v koalici. Věříme, že časem bude situace ještě lepší – i Vy v tom můžete hodně pomoci tím, že Vám věci kolem nebudou lhostejné. My víme, jak na to, stačí se zapojit s námi do dalších projektů. Těšíme se na spolupráci!

Už v roce 2020 jsme žádali o zastínění hřišť, postupně se daří zvyšovat počet stínem chráněných ploch.

 

Jana Krumpholcová pro Boleslavan léto/2024

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122