1. 1. 2019

Vážení občané,

uzávěrka pro lednové číslo byla 13.12., proto si dovolím ještě se vánočně zasnít a nastínit některé naše plány pro nové období. Vážíme si důvěry, kterou jste do nás vložili, a chceme využít příležitosti jednat s koalicí, firmami i dalšími subjekty o opatřeních, která povedou ke zvýšení bezpečnosti a pocitu lepšího přístupu města k občanům.

Čím chceme z opozice přispět k rozvoji našeho města?

Chceme pomoci prosadit kvalitní kamerový systém s adekvátní obsluhou, aby občané, vzdělávací instituce i obchodníci byli lépe chráněni a případní narušitelé pořádku byli dopadeni a hnáni k odpovědnosti. Domníváme se, že partnerem projektu by měla být Škoda Auto, která primárně nese odpovědnost za příliv pracovníků ze zahraničí. Úkolem města je zajistit kvalitní obsluhu tohoto systému, aby bylo možné co nejrychleji dopadnout pachatele přestupků a řešit nápravu.

Bude vysoký počet komisí a výborů sloužit k lepší informovanosti občanů?

Musíme chránit parky a začít s výstavbou dostupných bytů!

Vznikající seniorské bydlení u Pírkova sanatoria na nás působí pozitivně a budeme tento projekt i nadále sledovat, nicméně považujeme za zásadní urychleně řešit strategii výstavby dostupného bydlení např. pro mladé nebo pro nové pracovníky v automobilovém průmyslu. Nedostatek levnějších bytů totiž způsobuje značný nárůst nedůstojných ubytoven a větší koncentraci nežádoucích společenských jevů. Nebudeme však podporovat výstavbu v oblastech, kde občané výstavbu nechtějí.

Není přípustné, aby se kvůli výstavbě zmenšovaly parky ve městě – je nutné zachovat na co největší ploše Štěpánku, Radouč i další parky pro rekreaci občanů a návštěvníků města. V létě to jsou jediná místa, kde je díky zeleni příjemně a měli bychom tato místa udržovat v co nejpřírodnějším stavu i kvůli rostlinám a živočichům, kteří v našem průmyslovém městě stěží hledají útočiště. Taktéž je nezbytné chránit Chlum před těžbou kvalitního dřeva a rozvojem drancujícího turismu – i tato zelená stráň pomáhá ochlazovat naše přehřáté město. Na okraji Prahy v poslední době vysázeli na 400 tisíc stromů, aby zelený prstenec kolem města pomáhal chladit vyprahlé centrum, kde je téměř nemožné sázet stromy kvůli podzemním sítím. Chceme tedy, aby i Mladá Boleslav měla svou dlouhodobou strategii pro udržitelnou kvalitu života v našem městě.

Co nám v místní politice chybí nejvíc?

Dobrá politika je pro nás vzácné umění komunikace a hledání řešení problémů i s těmi, které si nevybíráme a s nimiž je jednání složité. Přesto se budeme snažit vést jednání korektně, slušně a konstruktivně, abychom dosáhli co nejširší shody mezi zastupiteli. Chceme do politiky vnést důstojnost a věcnost, aby občané města nebyli ignorováni, jejich dotazy byly zodpovídány a občané měli dost informací o dění, které se nyní často odehrává za zavřenými dveřmi. Jde totiž o značné finanční prostředky, o kterých máte jen malý přehled a s vysokou pravděpodobností by šly využívat více ve prospěch všech občanů města. Mladá Boleslav má značné rezervy v zadávání veřejných zakázek (viz zindex.cz) a dle tohoto zdroje můžeme na zakázkách ušetřit až 25,81 mil Kč ročně, pokud se lépe vypořádáme s chybami v jejich zadávání. Jak uvádí autoři v soukromém dopise zastupitelům: “Kdo špatně zadává zakázky, má dvojnásobnou šanci, že ho voliči v příštích volbách vymění.“

Chceme se zasadit o to, aby naše město patřilo mezi ty se špičkovým hodnocením nejen veřejných zakázek, ale i kvality života všech obyvatel města, otevřenosti a transparentnosti radnice, v hodnocení podpory iniciativ i sociálních služeb, množství zeleně ve městě a dalších kritérií.

Přejeme Vám příjemný a úspěšný rok 2019!

Jana Krumpholcová a Jaroslav Vedral

Publikováno v Boleslavanu 01/2019