20. 4. 2022

O dubnové sobotě jsem s kolegy navštívila starostu malebného Mšena, abychom se dozvěděli, jak funguje malá obec. V roce 2022 Mšeno očekává příjmy ve výši 42 milionů, oproti 1 800 milionům korun v Mladé Boleslavi. Malé obce jsou proto nuceny velmi odpovědně hospodařit, vedení je navíc v každodenním kontaktu se svými občany. Starosta Mšena jezdí i na úřad na kole, a tak přesně ví, co se v jeho městečku děje. Již nyní jsou veškeré obecní budovy napojeny na alternativní zdroje energie, což při dnešních vysokých cenách za elektřinu a plyn bylo velmi prozíravé. Školka má solární panely, škola kotel na štěpku, kterou obec získává z vlastních zdrojů – z prořezů v obci a od svých občanů. Vytvořili svazek obcí a zavedli vlastní systém nakládání s odpady. Obce v tomto systému spoří nemalé prostředky, takže taková konkurence se velkým firmám nemůže líbit. Při rozvoji obce vedení dbá na výběr co nejlepšího řešení, proto i při rozvoji určité lokality vybírá z několika návrhů. Měli jsme možnost prohlédnout si vystavené modely ve zmenšeném měřítku, ovšem odpovídající skutečným proporcím. Kdokoliv se může přijít na radnici podívat a vznést připomínku k daným návrhům.

Otevřený přístup je oceňován, vyžaduje však odvahu řešit s lidmi různé výzvy, náročné na čas, energii a vysokou odpovědnost. Zelený starosta Mšena je ve vedení města také čtyři volební období, dosáhl velkých úspěchů a překonal mnohé problémy, na které si boleslavská radnice zatím ani netroufla. Dle velikosti obce a dle nařízení vlády náleží starostovi Mšena odměna ve výši 60 tisíc Kč/měsíc, v porovnání s odměnou primátora/senátora Nwelatiho sotva polovina. V registru majetkových přiznání však dokumenty vyžadované Zákonem o střetu zájmů najdete jen k starostovi Mšena, primátorovi Nwelatimu byla udělena pokuta za neodevzdaná přiznání (irozhlas.cz: Osmkrát porušil zákon. Senátor a primátor Nwelati dostal pokutu za neodevzdaná majetková přiznání).

Pokud chceme z Mladé Boleslavi úctyhodné město, kde se lidem dobře žije, vyžaduje to obměnu nejužšího vedení radnice. Jen tak se mohou přerušit letité vazby a marnotratné utrácení peněz. I Vy můžete napomoct změně, stačí pouze Vaše dobrá vůle ke spolupráci. Pokud se mi ozvete, můžeme nejvhodnější formu spolupráce vyřešit dle Vašich představ a možností – pomoci může i Váš názor (viz dotazník ke spokojenosti s životem ve městě), umístění volební plachty na Váš balkon, drobný příspěvek na naši kampaň skrze dary.zeleni.cz apod. S mým týmem chceme vymést korupci z radnice, i Vaše podpora pro nás hodně znamená!

Jana Krumpholcovázastupitelka města Mladá Boleslav a Středočeského kraje