1. 3. 2020

Únorové jednání zastupitelů řešilo především rozpočet a nabídky pozemků k odkupu na území Kosmonos a Dubců. Jednání zastupitelstva v plné síle ukázalo, jaké zájmy vládnou v našem městě: čistě soukromé a osobní. Navzdory extrémně nevýhodným smlouvám města se soukromými firmami a dlouhodobě netransparentnímu hospodaření návrh rozpočtu na rok 2020 prošel všemi hlasy ODS, ANO, ČSSD, STAN a KSČM. Proti rozpočtu jsme byli jen my dva za koalici Zelených a KDU-ČSL, nikdo se nezdržel ani neoznámil střet zájmů.

Příjmy města jsou přes miliardu korun, přesto letos bude dluh ve výši cca 165 milionů Kč a město si i nadále půjčuje. Soukromé a městské společnosti bohatě vydělávají, hospodaření města je mimořádně neprůhledné se stovkami změn během roku oproti původnímu návrhu. Z rozpočtu se tak stává cár papíru, s kterým si vedení města dělá, co je mu libo. Ostatně většina zastupitelů má v rozpočtu svou položku osobního zájmu a placenou funkci v orgánech města, těžko tedy od těchto lidí očekávat, že poruší loajalitu vůči vedení města a budou hlasovat proti koalici.

Letos se počítá s příjmy 64 mil Kč z heren a kasín, ale město není schopné najít dostatek policistů, kteří by zajišťovali bezpečí v našem městě. Navzdory obrovským příjmům města chybí učebny školám i prostory pro volný čas dětí, město má extrémní nedostatek bytů, chybí personál v mnoha oborech, občany sžírají návykové látky a sociální problémy, městské parky vymírají kvůli nedostatečné obnově. Skutečné problémy občanů nikdo není ochoten řešit, vedení radnice se izoluje od naší městské reality čím dál víc. Z toho důvodu celková úroveň života ve městě rapidně klesá.

Zastupitelé neschválili odkup pozemků v Kosmonosích, ale za závratných 155 milionů skoupili od podivné společnosti pozemky na Dubcích. Přestože advokát firmy byl přítomen jednání zastupitelů, důvody prodeje nebyly objasněny a odkup obrovských pozemků nadále působí jako machinace s lukrativními pozemky. Po podezřelých odkupech např. Koliby a Věnce je to jen další z příkladů, jak pokřivený trh s nemovitostmi v Mladé Boleslavi máme.

Z města se postupně stává ghetto a občany z/volení zástupci lidu na tom solidně vydělávají.

Jana Krumpholcová, Jaroslav Vedral

Město odkoupilo za 155 milionů pozemky od developera Nové Dubce a.s. Kdo však a za jakých podmínek bude stavět byty a proč je již nepostavil developer?!