3. 5. 2024

V dubnu opět vyšel nelichotivý článek o Mladé Boleslavi na serveru Novinky.cz s titulkem Lidé v Mladé Boleslavi se na ulicích bojí. Vinu dávají cizincům z fabrik. Pokusím se podrobněji rozebrat, co mohl dělat lépe magistrát, ale především představitelé města.

Současná situace začíná připomínat rok 2018, kdy od jarních měsíců poněkud polevila městská policie v obchůzkách i v komunikaci s veřejností. Živě si vybavuji příběh nastávající maminky, která se mi svěřila s nepříjemným zážitkem – u jejich domu nehybně ležel cizí člověk, a na telefonát se jí primátorovi podřízení měšťáci vysmáli, zda dotyčnému dala umělé dýchání. Tehdy se blížily komunální a senátní volby, v kterých obhajující primátor Nwelati sliboval „nulovou toleranci cizincům“. Xenofobní a negativní kampaň zaujala celostátní média, přesto kampaň u voličů zabrala a primátor se stal i senátorem. Avšak po 6 letech ve funkci senátora se mnoho ve městě nezměnilo: primátor a senátor v jedné osobě sám porušuje zákon opakovaným nepodáváním majetkového přiznání. Nic jsme se nedozvěděli ani o jeho návrzích ke zkvalitnění legislativy např. na větší ochranu obětí trestné činnosti (naopak odmítl úmluvu, která měla zajistit větší podporu obětí), zvýšení práv majitelů nemovitostí či k vyšší dostupnosti obecního, tj. levnějšího bydlení. Dva strážníci se stali pachateli trestné činnosti, přesto jim byla odpuštěna půjčka od města ve výši 100 tisíc Kč. Pachatelku trestné činnosti zaměstnali v technických službách a lidé radnice jsou jí mimořádně nakloněni. Počet strážníků klesá a raději vybírají pokuty za špatné parkování namísto řešení kriminality. Přibývá uživatelů drog, stejně jako dopravy, hluku, a nespokojenosti občanů. Logicky klesá kvalita života místních obyvatel i důvěra v místní politiky, a kdo může, stěhuje se mimo město.

Kde byla před lety dlouhodobá strategie města v boji s kriminalitou a čeho se během těch víc než 6 let podařilo dosáhnout?! Politici sami dávají špatný příklad, přitom se dalo udělat mnohé – byly slibovány byty, ale staví se ty luxusní a nadále chybí dostupné nižším příjmovým skupinám. Stále zejm. agenturami zneužívaní lidé bydlí ve sklepech a černých ubytoven neubývá. Naopak přibývá trestných činů a psychických problémů, které lidem brání normálně pracovat a zvyšují nejen spotřebu léků a drog, ale i sociální problémy. Přítomnost 10 heren, a to i v blízkosti škol (!!), znamená zvýšenou přítomnost dealerů drog a kriminality. Zákazu heren se vedení města bránilo tím, že se přece neochudí o 100 milionů… Návštěva zázemí městské policie znamená exkurzi v čase do minulého tisíciletí, ač nedaleko se zaměstnanci automobilky stěhují do nejmodernější budovy. Rozpočet města je letos takřka 2 miliardy, ale prioritou není bezpečnost a zlepšení podmínek ve městě, což nejlépe dokládají čísla z rozpočtu. Město má za cíl vybírat každý rok více na dopravních pokutách za špatné parkování, a tato částka bohatě předčí výdaje za prevenci a asistenty bezpečnosti. Předražené, avšak zastaralé osvětlení nebezpečných míst je za tmy tak nuzné, že při vědomí zvýšené kriminality soudný člověk raději zůstane doma. Zato výdaje do soukromých firem napojených na přátele primátora setrvale rostou do astronomické výše, vždyť v podstatně větších městech ČR za stejné služby vydávají méně než polovinu!

Dokud takové řízení města nebude trestné a neponesou i za neodpovědné hospodaření s veřejnými penězi konkrétní lidé odpovědnost, důvěra v politiku se nezlepší. Při obvyklé délce soudních řízení v řádech několika let se spravedlnosti jen tak nedočkáme, naopak lze čekat růst extrémismu a populismu. Řešením je volit takové politiky, kteří se odpovědně chovají i mimo politické funkce, a hlavně si udrželi kontakt s realitou. Politici zkrátka musí naslouchat občanům a problémy řešit, za to jsou ve své funkci placeni.

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122

mladaboleslav.zeleni.cz

rok/ sumy 

v mil Kč

Pokuty dopravní

(příjmy do rozpočtu)

Bezpečnost a prevence kriminality

Městská policie, 

provozní výdaje

Asistenti bezpečného města osvětlení Compag (odpady, zeleň, úklid)
2024 27 14 52 3 69 231
2023 21 11 50 7 60 185
2022 15 8 49 2 83 169
2021 11 7 49 1 83 159
2020 13 3 44 3 83 157
2019 9 48 15 82 153
2018 9 41 4 78 152