5. 6. 2024

Na dubnovém zastupitelstvu došlo k několika důležitým rozhodnutím. Za pozornost stojí založení „Městské společnosti pro dostupné bydlení Mladá Boleslav s.r.o.“, což cíl sám o sobě je chvály hodný, ale ďábel se skrývá, jak známo, v detailech. Na něco, o čem sami jednatelé společnosti říkají, že ještě neví, jak přesně bude vypadat, tak už z městského rozpočtu doputovalo 17 miliónů.

A to první jednatel a náměstek primátora v jedné osobě, MUDr. Raduan Nwelati, opakovaně vysvětluje, že založení společnosti má především přinést úspory. Mimo jiné i na způsobu rozhodování o celém projektu, který je svěřen s.r.o. i proto, aby bez veřejné soutěže mohla sama zaměstnat projektanty. Musím se ale ptát, zda je každé šetření tou úsporou na správném místě. Dovolím si ocitovat architekta Radka Talaše, který v rozhovoru říká: „Věřím, že soutěž je nejefektivnější prostředek pro získání širokého spektra názorů a dík odborné a nezávislé porotě i garancí nejlepšího výběru. Soutěž je však jenom začátek a pro úspěšné dokončení je zásadní, aby na straně zadavatele byla vůle přijmout výsledek.“

Připravuje se tu projekt, který může významně utvářet podobu části města a v důsledku urbanismus celé Mladé Boleslavi. Místo veřejné diskuse za účasti odborníků bude o výsledku rozhodovat člověk vzdělaný v úplně jiném oboru, který bude úkolovat projektanty? Má zde vzniknout až tři tisíce bytů. Jak vysoké budou bytové domy? Co to bude znamenat pro přilehlý park? Bude to předmětem veřejného projednávání a hledání kompromisů, nebo rozhodne jednatel s.r.o. bez veřejné kontroly? Proč jsou obcházena oddělení magistrátu, která mají plánování a řízení projektů v popisu práce? Zase jen kvůli úsporám? Ale není důležitější veřejná kontrola projektu a široká diskuse k němu než úspora na dani? A poslední, co mě k tomu napadá, neměl by být nejdříve přijat nový územní plán, který by řešil i toto území? Půjdeme zase cestou kdovíkolikáté změny stávajícího, značně letitého a do nekonečna budeme odsouvat systémové řešení? Navíc území, na kterém se má stavět je zemědělskou půdou první bonity, nejcennější půdou a podle nově v parlamentu projednávaných zákonů (4.5. t.r.) by se na této půdě bez strategických důvodů nemělo povolovat zastavění. Výjimku mají stavby již zanesené v územním plánu, ale ten my nemáme, ale zato už máme s.r.o. pro mohutnou výstavbu vybavenou penězi z městského rozpočtu a spoléhající na to, že si „prolobuje“ výjimky ze zákona.

Radek Kotlaba pro Boleslavan 05/2024