13. 9. 2024

Někde už probíhá Týden pro duševní zdraví, který vyvrcholí 10. října Mezinárodním dnem duševního zdraví. Konají se různé osvětové akce, besedy a programy pro veřejnost ohledně naší duše, psychického stavu i duševních onemocnění. Každý z nás má v okolí někoho, s kým je těžké vyjít, je přepracovaný, v dlouhodobé nepohodě, nebo naopak dokáže své problémy dokonale maskovat, ale pak „náhle“ věci dostanou dramatický průběh. Ostatně svižné pracovní tempo neudává jen takt linky automobilky, ale i vysoká očekávání druhých na to, jak rychle a pečlivě musíme odvádět výsledky práce i v jiných oborech, případně i kvůli nedostatku personálu. Téma péče o duševní zdraví otevřel Covid zejména ve školství, postupně se ale přepracování, stres a snaha o rovnováhu mezi prací a osobním životem přelila k personálu ve zdravotnictví, v sociálních službách a dnes se o něm mluví i v soukromém sektoru dalších odvětví. Jak ukázala náhlá ztráta psychologa Ptáčka nebo herce Heřmánka, i zdánlivě úspěšní a spokojení lidé mohou mít svá tajemství duše, která je přerostou. A ublíží mnohým kolem nich.

Jsem proto ráda, že zde fungují organizace, jako je např. Fokus Mladá Boleslav, Nevypusť duši a další, které pacientům i jejich okolí pomáhají pochopit a zvládnout psychické propady či onemocnění. Základem dobré péče o své zdraví fyzické i duševní je kvalitní spánek, pravidelný odpočinek pro nutnou regeneraci těla i mysli včetně koníčků a času s rodinou i přáteli. Cokoliv z toho delší dobu omezovat může být signálem, že nejsou věci v pořádku. První, kdo si toho všimne, bývá nejbližší okolí, proto má dobrou příležitost otevřít téma v citlivé diskusi. Lidský život lze někdy zachránit i pouhou pozorností v důležitou chvíli.

Přeji každému, aby byl obklopen vnímavými a chápavými lidmi, s nimiž překoná i náročná období a někdy složitou cestu k rovnováze. Má smysl otevřít téma duševního zdraví nejen doma s blízkými, ale i v pracovním prostředí. Pozornost se totiž soustředí zejména na děti. Co však nejvíc potřebují dospělí, aby jejich duše nestrádala a byli v pohodě oni i okolí s nimi? Kéž to nejen ví každý z nás, ale především ať každý najde sílu udělat potřebné kroky k větší psychické pohodě a vnitřnímu klidu navzdory tomu, co se děje okolo.

Jana Krumpholcová

janakrump@gmail.com

tel. 734 214 122

mladaboleslav.zeleni.cz

Související články: