31. 8. 2024

Chci se v dnešním krátkém zamyšlení vrátit zpět do času prázdnin a dovolených. Při cestách, se kterými je tento čas spojen, se rozhlížím kolem sebe a snažím se občas i srovnávat s naším městem. Při tom přemýšlím, co by se mi líbilo, kdyby v Boleslavi fungovalo stejně. Často mě přepadají hodně fantastické představy, jako třeba u pardubického nádraží, kde mě napadlo, jestli by někdy v budoucnosti nemohlo stejně vypadat parkoviště před Škodovkou. A tak jsem si pak chvilku hrál s AI, abych zjistil, jak by taková moje představa mohla vypadat.

Co jsem vyfotil v Pardubicích a co mi nabídla AI vidíte na následujících obrázcích:

Když už jsem byl v tom hraní, tak jsem nechal AI navrhnout, jak by mohlo vypadat křížení tras pro cyklisty a chodce s „naší čtyřproudovou magistrálou“, pardon, „tangentou“, u Bondy centra. Tady jsou dva z návrhů, které mi program vygeneroval:

Jak se vám líbí? AI bohužel nezná situaci na třídě Václava Klementa a nepracuje s reálným místem, ale i tak jsou její návrhy inspirativní. Šikovný architekt by si s tímto problémem jistě poradil daleko lépe. Stále živím naději, že takové zadání přijde a zajímavé realizace, která by nejen zjednodušila pohyb po městě, ale i vizuálně zatraktivnila toto „nové centrum“ města, se dočkám. Plánovaná přestavba místního nádraží v souvislosti s jeho nově posílenou funkcí na připravovaném železničním koridoru nabízí příležitost se tímto nápadem zabývat.

Už jsem se neodvažoval přemýšlet o tom, kde by se u nás v Boleslavi dal udělat „obývák ve městě“, tak jak se to povedlo aktuálně v Brně na Vachově ulici. Z ní zmizela auta a nahradil je nábytek, lidé si tam mohou posedět a popovídat, děti pohrát a prostě venkovní prostor žije. Na takové sci-fi na naší ulici by pravděpodobně nestačila ani AI.

Poklidný návrat do všedního shonu a příjemné vzpomínání na léto přeje Radek Kotlaba.