3. 11. 2022

Po volbách byla veřejnost obeznámena médii, že město bude vést koalice ODS a ANO za účasti STAN a ČSSD, čímž se Koalice Zelených a KDU-ČSL stala nejsilnější opoziční stranou. Dle obvyklých politických pravidel bychom měli vést Kontrolní výbor, kde jsem v uplynulém období byla místopředsedkyní a účastnila se osobně mnoha kontrol činnosti různých organizací (základní školy, městské divadlo, Seniorské hry, Kultura města, výběrové řízení pro zajištění komunálních služeb – odpady, úklid a péče o zeleň, aj.).

Budeme požadovat zlepšení informovanosti občanů zajištěním on-line přenosu a zveřejněním video záznamu každého jednání zastupitelstva, neboť je to obvyklá praxe např. i podstatně menších měst. Jak navíc ukázal stream z mimořádného jednání před volbami, veřejnost projevila mimořádný zájem o dění, když na 4 500 lidí živý přenos shlédlo. Opět vzneseme návrh na obnovení rubriky Napište na radnici, kde by občané měli možnost dotazovat se a získávat odpovědi od odpovědných osob.

Po zkušenostech s fungováním nesmyslného množství komisí a výborů města budeme navrhovat redukci jejich počtu nejen z finančních důvodů, ale také kvůli zvýšení efektivity jednání. Ukázalo se, že při vysokém počtu těchto orgánů je obtížné zajistit požadovanou účast členů na jednáních, nehledě na nepřiměřenost odměn pro vedení v porovnání s běžnými členy.

Nadále budeme kontrolovat finanční toky z městského rozpočtu a budeme prosazovat vyšší odpovědnost nakládání s veřejnými prostředky a majetkem, spravedlivější podmínky při zadávání veřejných zakázek a smysluplné řízení našeho města. Jak nám ukázaly minulé čtyři roky v opozici, značná část peněz proudí netransparentně do zakázek a firem, aniž by probíhala řádná kontrola. Ačkoliv legislativa má zásadní mezery, čehož zkušení politici dokáží náležitě využít, mnoho informací se již dá dohledat na internetu ve veřejných zdrojích, databázích a rejstřících (Hlidacstatu.cz, Datlab.eu, obchodní a živnostenský rejstřík, evidence skutečných majitelů, evidence svěřenských fondů, katastr nemovitostí atd.). Mladá Boleslav stojí za pozornost, zejména s ohledem na bouřlivé roky, které jsou za námi, a s vysokou pravděpodobností také před námi. Vnímáme potřebu občanů řešit problémy srozumitelně, s odvahou i v přijatelném časovém horizontu tak, abychom co nejrychleji viděli zlepšení situace. Pokud se občané musí uskromnit, lépe hospodařit musí i vedení statutárního města s víc než miliardovým rozpočtem! Samozřejmostí by měla být vyšší transparentnost nakládání s finančními prostředky i majetkem města, zlepšení informovanosti, zajištění kontrol a spravedlivých výběrových řízení bez klientelismu a korupce. Dosavadní vývoj však ukázal, že se v Mladé Boleslavi takřka nic z toho nepraktikuje, tedy občané by měli svou aktivitou více tlačit na nově zvolené politiky. Jednání zastupitelstva je veřejnosti ze zákona otevřené, tudíž každý může využít příležitosti vznést návrh, připomínku či požadavek.

Jana Krumpholcová