29. 8. 2022

V opozici Mladé Boleslavi, která čítá pouhé 4 mandáty z 33, jsem i jako místopředsedkyně Kontrolního výboru a členka několika komisí a výborů nabyla jistoty, že v našem městě dochází k organizovanému zločinu (viz web Policie ČR). Během let jsem díky své práci sesbírala tolik informací a poznatků, které to potvrzují, nicméně délka trestně-právních řízení často překračuje délku mého mandátu. Velmi také záleží na odvaze a nezávislosti orgánů prošetřujících jednotlivé kauzy, neboť kontrolní mechanismy v našem městě prakticky neexistují.

Podrobně jsem pro vás rozepsala rozkradení seniorských her za 87 tisíc, co se však asi odehrává při akcích v řádech milionů? Některé firmy již za dobu místní vlády ODS s ANO s podporou dalších stran vydělaly přes miliardu českých korun z veřejných zdrojů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který jako orgán státní správy dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek, již udělil městu Mladá Boleslav pokutu za zakázku vánočního osvětlení Osvitu. Tento úřad prozkoumává také zakázku bioplynky Compagu, která mmj. bez výběrového řízení byla zadána problematické firmě Syner za astronomickou sumu. Již od r. 2015 čekáme na finální rozsudek za přihlašování luxusních kradených aut na místní dopravce, za nějž měl vedoucí oddělení jít do vězení, přesto nadále odbor řídí. V souvislosti s odkupem nemovitosti do majetku města ze soukromých rukou je případ prošetřován jako možný organizovaný zločin, avšak ani po několika letech výsledky prošetřování neznám. Jen na těchto příkladech je zjevné, že dočkat se spravedlivého postupu a jasného rozsudku může trvat příliš dlouho. Než však k výslednému rozhodnutí prošetřujícím orgánem dojde, činnost pokračuje a lidé ve svých funkcích nadále plní problematická zadání.

Dovoluji si proto tvrdit, že občané i poctiví úředníci Mladé Boleslavi se bohužel stali rukojmím politiků a podnikatelů, jejichž vazby je nesmírně těžké porazit. Během mého života v tomto městě jsem mluvila s různými svědky velmi podivných případů. Tito lidé jsou těmi, kdo mohou poskytnout informace orgánům činným v trestních řízeních – někteří to udělali, někteří to raději vzdali. Jako je nemohu nutit poskytnout mi citlivé informace pro vlastní potřebu, nelze jednoduše donutit např. policii nezávisle prošetřit konkrétní kauzu či vynést spravedlivý rozsudek. Dokud nebude proces prošetřování kauz uzavřen, nemohu podrobnosti poskytnout, abych nemařila vyšetřování a neohrozila samotné svědky. Vyhrožování a psychický nátlak je tu běžná praxe, proto se až příliš místních bojí otevřeně hovořit o tom, co v našem městě zažili při magistrátních pletkách. Nátlak a výhružky zažívají radnici nepohodlní lidé, zejména v případě nečistých zakázek ve stavebnictví a službách města pod taktovkou ODS a ANO/Volba pro Mladou Boleslav.

Zastavit tuto děsivě korupční praxi mohou buď velmi odvážné orgány činné v trestním řízení (za podmínky smysluplné a nezávislé spolupráce, což prokazatelně není v ČR obvyklé), nebo můžete pomoci VY OSOBNĚ uvážlivým rozhodováním v komunálních volbách. Zvolením stejných zástupců se nemůže změnit absolutně nic, navíc pokud v čele stran stojí stále stejní vůdci, ovládající své „podřízené“. Vy se svým volebním hlasem máte nyní v našem městě největší moc. Snad toho dobře využijete.