20. 4. 2020

Účastníci Sportovních her seniorů se obrátili na některé zastupitele s prosbou o řešení jejich nespokojenosti s organizací i formou her. Proto si zastupitelka Jana Krumpholcová vyžádala účetní dokumentaci a záležitost byla řešena v Kontrolním výboru města. Informace doplnili ředitel Odboru školství P. Dostál a hlavní koordinátorka akce L. Mansfeldová. Texty, které jsme k této záležitosti zveřejnili v březnovém a dubnovém Boleslavanu najdete níže, doplňujeme několik poznámek včetně informací k vyúčtování akce.

  • Vítězové nedostali žádné poukázky, na které lákal zvací plakát k akci pod záštitou náměstka D. Marka a primátora Nwelatiho.
  • Některé objednávky byly vystaveny až po ukončení her, které probíhaly 15. – 19.9.2019. Město uznalo chybu a dodatečně sjednalo nápravu.
  • Po kontrolním zjištění, že bonboniéry byly placeny stravenkami SODEXO (zboží účtované statutárnímu městu nelze hradit stravenkami), byla dodatečně sjednána náprava (viz faktura Košík.cz).
  • Diplomy se předávaly jen za některé sportovní kategorie.
  • K akci vyrobená trička byla rozdávána podle nejasných pravidel.
  • Nakoupené bonboniéry nepřipadly seniorům, ale byly „rozebrány“.
  • Kontrolní výbor ve spolupráci se stěžovateli doporučil organizátorům seniorských her několik opatření a pro další ročník již senioři nabídli svou pomoc s organizací.

Zveřejňujeme proto některé dokumenty nad rámec textů z Boleslavanu níže, aby si čtenář mohl udělat představu o fungování i finančních transakcích v našem městě. Město Mladá Boleslav totiž ročně hospodaří s více než miliardou korun a každý rok dochází k několika stovkám změn v rozpočtu – je tedy snadné udělat mnohem více chyb než při zajištění seniorských her. Pokud tedy došlo k nepřehlédnutelným pochybením při akci pro seniory s rozpočtem 90 tisíc Kč, kdo nese odpovědnost za obrovský rozpočet města?!

Text z březnového Boleslavanu:

Seniorské hry ukázaly na podstatu nedůvěry v našem městě

Na podzim byly obnoveny Sportovní hry seniorů, na které bylo vyčleněno 90 tisíc Kč. Ve spolupráci s Klementinkou byl vytvořen program, zajištěn personál a na plakátech se záštitou p. Marka a p. primátora byly lákadlem poukázky pro vítěze. Po masivní a velmi drahé kampani v Signál Rádiu se her zúčastnilo 35 seniorů. Účastníci SHS však nebyli spokojeni s celkovou organizací, se způsobem hodnocení her, ani s formou odměn. Došlo k obelhání seniorů ohledně výher, na které byli účastníci lákáni – nikomu z výherců nebyl předán dárkový poukaz. Na základě stížností účastníků her jsem po zastupitelích žádala kontrolu této akce, takže v rámci Kontrolního výboru Zastupitelstva (jejímž jsem také členem) jsme si vyžádali veškerou dokumentaci a zástupci příslušného odboru magistrátu kontrolní skupině poskytli odpovědi. Dle našich zjištění byly finanční prostředky na pořádání Sportovních her seniorů v roce 2019 řádně vyúčtovány, avšak byly vynaloženy neúčelně a neefektivně.

Z proúčtované sumy 87 837 Kč bylo na odměnu vítěznému seniorovi (1. místo) vynaloženo maximálně 325 Kč: květina v hodnotě 262 Kč, medaile v hodnotě 45 Kč, stuha na medaili v hodnotě 6 Kč, diplom v hodnotě 12,50 Kč. Za 2. a případné 3. místo již senioři dostali ocenění v hodnotě pouhých 63,50 Kč. Pro srovnání: odměna moderátorovi byla za 3,5 hod ve výši 3 000 Kč, tj. 857 Kč/hod, odměna rozhodčího za 1 den her byla 6 050 Kč. Nejvyšší částka byla vyčleněna na propagaci v Rádiu Signál, a to ve výši 24 025 Kč.

Způsob organizace a rozložení finančních výdajů bylo silně ve prospěch dodavatelů akce (funkce moderátora, propagace akce, zajištění občerstvení atd.) a vybranému rozhodčímu. Vyvolává to dojem, že akce byla „šita na míru“ vybraným dodavatelům a rozhodčímu, namísto toho, aby se naplnila očekávání seniorů. Sportovní hry seniorů, které měly seniory přimět k aktivitě, pobavit a strávit příjemný čas spolu, se nevydařily dle všeobecného očekávání – organizace byla dle účastníků zmatečná, nebyla stanovena jasná pravidla soutěží a ani symbolická účastnická odměna nepřinesla uspokojení. Nebyl tak naplněn hlavní účel seniorských her a důvěra seniorů v SHS je po této akci extrémně nízká.

Kontrolní skupina proto doporučuje několik opatření, které by mohly napomoct zlepšit organizaci akce a přispět k skutečnému naplnění očekávání seniorů. Za podstatné je považována anonymní zpětná vazba od účastníků her pomocí dotazníku. Větší spolupráce radnice se seniory může přinést i nové podněty, jaké typy aktivit i např. odměn by mohly zajistit větší atraktivitu akce a umožnit zapojení vyššího počtu seniorů. Již nyní se hlásí dobrovolníci z řad účastníků her, ochotných pomoci s přípravou a plánováním – za jejich energii a upřímnou snahu patří velký dík! Věřím, že pokud se najde přijatelná cesta ke spolupráci, další seniorské hry mohou vést ke spokojenosti těch, pro které jsou určeny především.

Klamavá reklama způsobila zklamání seniorů. Snad se důvěru podaří obnovit, bez spolupráce to ale nepůjde.

 

Text z dubnového Boleslavanu:

Ostuda seniorských her

V březnovém Boleslavanu jsem psala o kontrole vyúčtování Sportovních her seniorů, které proběhly na podzim 2019. Vynaložených téměř 90 tisíc korun totiž nešlo primárně do ocenění účastníků sportovního klání, ale do kapes spřízněných subjektů. Vzhledem k dočasnému zrušení veškerých jednání komisí a výborů není jasné, kdy bude kontrola definitivně uzavřena. Překvapivá však byla i reakce Odboru školství, kultury a tělovýchovy na zjištěná účetní a další pochybení – namísto omluvy a přiznání chyb bylo snahou zlehčovat osobní selhání jednotlivců i právními kličkami. Považuji to za politováníhodné zejména z toho důvodu, že za chyby jsou odpovědní ti, kteří ve volbách měli důvěru občanů, kdy nové tváře dostaly šanci pracovat poctivě. Ráda bych věřila, že šlo o výjimku a zvolení funkcionáři napraví svou důvěryhodnost.