12. 2. 2020

Pravidelně se věnujeme hospodaření našeho bohatého města, neboť nejvyšší výdaje z rozpočtu plynou do soukromých firem napojených na město. Téma předraženého osvětlení již roky dráždí občany města, proto uvádíme výdaje po jednotlivých letech i celkový objem vynaložených prostředků do služeb Osvitu a Compagu. Odhadujeme, že uspořit se dalo více jak miliardu korun, pokud by na služby osvětlení, péči o zeleň, odpadové hospodářství a čištění ulic byla provedena řádná výběrová řízení.

Jak se uvádí v odpovědi na interpelaci z prosince 2019, firma Ing. Bohuslava Ottomanského/Osvit zvítězila ve výběrovém řízení již v listopadu 2002, a získala tak do nájmu veřejné osvětlení, slavnostní osvětlení, vánoční osvětlení, signalizační zařízení, parkovací automaty, vodní plochy a věžní hodiny města. Za období vlády primátora Raduana Nwelati z ODS město dle schválených rozpočtů v letech 2006 – 2020 utratilo za tyto služby již přes miliardu korun. Pan Ottomanský je také členem Komise pro dopravu při Radě města, přičemž nebylo možné do této „odborné“ komise jmenovat člena opozice, na rozdíl od jiných komisí a výborů města. Oficiální vyjádření vedoucího odboru dopravy J. Macouna přikládáme:

Spolupráce města s firmou Osvit je výhodná pro ODS, která při volební kampani pravidelně umísťuje své bannery na každou lampu ve městě, kdežto jiný subjekt je s propagací touto formou odmítnut.

Firma Compag Mladá Boleslav s.r.o. má dva jednatele, Miloslav Neuman je zároveň radním města Mladá Boleslav a město má ve firmě 49% podíl. Rakouskou větev Brantner CZE Holding GmbH zastupuje p. Radek Lizec, který před lety prezentoval na zastupitelstvu projekt „třídičky“ odpadů, avšak realizace má soudní dohru a město dosud tento projekt neuskutečnilo. Compag zajišťuje svoz odpadů a uložení na skládku v Michalovicích, jejíž kapacita je nedostatečná, přestože již byla navýšena. V souvislosti s odpady připomínáme, že ODS vyhrála volby již počtvrté, a jedním z volebních hesel byly „odpady zdarma“.

Compag pro město také zajišťuje úklid ulic ve městě i péči o zeleň a parky. V minulosti jsme poukázali na to, že plevele v ulicích likvidují mladí Ukrajinci bez ochranných pomůcek pomocí jedovatého Roundupu. Za své služby pro Mladou Boleslav firmě zastupitelé mezi lety 2006 – 2020 „přiklepli“ cca 1,35 miliardy korun.

Těmto dvěma firmám tedy z městského rozpočtu zastupitelé za ODS, ANO, STAN, ČSSD i KSČM odklepli dle webu města celkem 2,36 miliardy korun – údaje jsou však bez stovek změn rozpočtu ročně, řádově však odpovídají uzavřeným smlouvám.

Výdaje uvedené v rozpočtech města za jednotlivé roky, jak se dají vyhledat na mb-net.cz, příp. na webech uvedených měst.

Pokud by však byly služby za osvětlení řádně soutěženy, odhadujeme roční výdaje na 10 – 15 mil Kč, u služeb za péči o zeleň, odpadové hospodářství a čištění ulic by výdaje nemusely přesáhnout 70 milionů korun ročně. Na základě srovnání s rozpočty jiných měst proto odhadujeme výši možných úspor jen na těchto dvou službách přes miliardu korun za 14 let vlády ODS, s posvěcením ANO a STAN.

Za miliardu korun mohlo vedení města vystavět moderní vzdělávací instituce, kulturní dům nebo stovky městských bytů. Díky koaličním partnerům však peníze tečou do soukromých rukou…

 

 

   

Odpovědi na interpelace vznesené na jednáních zastupitelstva města.

 

   

Návrh rozpočtu pro rok 2020 – až na 2 opoziční zastupitele za Zelené a KDU-ČSL byl v tomto znění schválen.

      

Vyúčtování Adventních trhů na Výstavišti za rok 2017. 

 

Boleslavský deník již v r. 2014 řešil výhodnost smluv města s Osvitem, dnes je autorka článku tiskovou mluvčí na magistrátu.

 

Složení „odborné“ dopravní komise, kam nemají přístup členové opozice.