2. 6. 2022

Letos jsme opět byli svědky porušení zákona na ochranu ovzduší při pálení čarodějnic na Krásné louce, kdy štiplavý dým z pálení příliš čerstvého materiálu obtěžoval občany města. Na životním prostředí a zdraví lidí mi natolik záleží, že jsem se pokusila vynaložit maximální úsilí, aby radnice změnila přístup a pálila jen skutečně suché dřevo.

Zákon vyžaduje „v otevřeném ohništi spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami“. Jak lze však dosvědčit, pálil se zelený, tedy nedostatečně suchý materiál včetně čerstvých prořezů z údržby zeleně i včetně nečistot, např. plastů. Odpad byl během týdnů navršen v takovém objemu, kdy je obtížné zkontrolovat obsah hromady. Uvnitř mohl být odpad a před podpálením se v kupě mohlo ukrývat množství živočichů, např. ježků, hnízdících ptáků atd.

Stačilo však tento zelený materiál naštěpkovat a využít jako hnojivo, zejména když město má k dispozici vlastní kompostárnu a bohatě financuje firmu na svoz i zpracování odpadů. Suché dřevo může zajistit městská firma Lesy města Mladá Boleslav a z něj vystavět důstojnou hranici. Problém by byl snadno vyřešen.

Již před mým zvolením do zastupitelstva v r. 2018 mně tato situace připadala nedůstojná až absurdní vzhledem k významu našeho města a jeho možnostem. Proto jsem již jako zastupitelka města v roce 2019 konzultovala pálení nevhodného materiálu s vedoucím odboru životního prostředí magistrátu Ing. J. Jihlavcem, který však neshledal žádné pochybení. Snažila jsem se proto přesvědčit soukromým telefonátem radního a jednatele Compagu M. Neumana ještě v polovině dubna, že pálení skládky bioodpadu není správný přístup dle zákona. Doufala jsem, že rozhodujícím argumentem pro změnu postupu bude pro Compag i radnici dodržení zákona. K mému překvapení byla vatra opět zapálena a dým zamořoval několik dní občany města jako roky předtím. Rozhodla jsem se proto najít podporu v zastupitelstvu Mladé Boleslavi a zajistila jsem návrh ve spolupráci s právníkem magistrátu pro jednání zastupitelstva s tím, aby se bioodpad nahradil hranicí ze suchého dříví. Jednání o této banální změně ve prospěch zdraví nás všech bylo tehdy ukončeno tak, že zastupitelé ani nepřijali můj návrh na program jednání! Pro hlasovalo pouze 5 lidí – já s kolegou Vedralem, pánové Skála, Kvaizar a Nechanický. Další se zdrželi nebo nehlasovali, takže s lehkostí umožnili nadále porušovat zákon. Jsem ráda, že Čarodějnický rej je návštěvnicky úspěšná akce, nicméně nerozumím záměru pálit zelený bioodpad, když je to v rozporu se zákonem. Proč to vůbec řeším? Právě proto, abych prověřila funkčnost a vazby ve vedení města a měla vlastní zkušenost, jak je těžké pro běžné občany cokoliv v našem městě zlepšit nebo se na něčem obyčejně lidsky dohodnout s magistrátem. Již z mých příspěvků víte o kauzách, které skončily prošetřováním kriminální policií a dalších orgánů, nicméně ani to není záruka spravedlivého řešení. Dle výpovědí občanů končí některé kauzy až u soudu, což ale stojí obě strany značné sumy peněz. Město hradí náklady za právní služby z rozpočtu, avšak občan kvůli problémům s radnicí nemusí být schopen či ochoten platit právníkům desetitisíce korun. Nepřekvapí proto, že mnozí jakékoliv úsilí prát se za svá práva raději předem vzdají, neboť těch zklamaných již musel každý z nás potkat víc než je zdrávo.

Mým cílem nebylo dělat politiku, ale pokud jako rodič mám v tomto městě vychovávat děti a nebát se o jejich zdraví či život, musím je dobře připravit k převzetí odpovědnosti za svůj život a být jim oporou navzdory různým nástrahám. Mladá Boleslav se naší rodině stala domovem. Aby se nám tu uspokojivě žilo, musíme si navzájem věřit a v nesnázích najít vhodnou podporu. Jen tak se podaří problémy překonat. Bylo by skvělé, kdyby i magistrát svým občanům naslouchal, řešil problémy tak, aby se skutečně vyřešily a kdokoliv z nás se tu mohl cítit opravdu jako v důvěrném a bezpečném prostředí laskavého domova. Stále jsem ochotna věřit tomu, že společným úsilím toho můžeme dosáhnout.

Jana Krumpholcová, zastupitelka města Mladá Boleslav