1. 5. 2021

Po dlouhé zimě je květen měsícem plným naděje, nové energie a lásky, přesto jsou tu vlivy, které nás z oblak vrací zpět k zemi – neutěšená politická situace v zemi i v našem městě. Vliv přístupu politických špiček má totiž silný dopad na každého z nás, i na celou společnost – nekončícími opatřeními chudneme, pod tlakem se hroutí občané i systémy zdravotnictví, školství a široká skupina podnikajících, která je hybnou silou ekonomiky. V našem městě však dýchá nechuť a nezájem řešit palčivé problémy. Jak jsme dospěli do stavu, kdy se radnice zaobírá jen prospěchem některých osob? A co s tím dál?

Dlouhodobé provázání politiků s podnikateli

Zvolení politici se u moci drží příliš dlouho a sedí na mnoha židlích. Tím si vytvořili pevné vazby s podnikatelskými skupinami a obě strany z toho nadmíru těží. Dle veřejného rejstříku primátor města a zároveň senátor Nwelati figuruje v čele dalších 4 společností. Výše odměny druhého nejmocnějšího muže města, tedy uvolněného náměstka primátora, dle nařízení vlády č. 318/2017 Sb. a velikosti našeho města dosahuje 68 500 Kč/měsíčně, přičemž Jiří Bouška je odměňován i za své další funkce. Je jedním ze 4 jednatelů městské společnosti SaRA MB s.r.o. (dalšími jednateli jsou zástupci koaličních stran), dále je členem dozorčí rady nemocnice a FK Mladá Boleslav a.s.. Mimořádné odměny jednatelům městských firem schvalují zastupitelé (tedy i oni sami sobě) a dosahují 60 či 100 tisíc Kč k běžné měsíční odměně za tuto funkci. Vzhledem k tomu, že jde o finance z veřejného rozpočtu města, slouží tito vysoce placení politici dobře svým občanům? A proč se pod jejich rukama město nerozvíjí tak uspokojivě, jak nám slibovali před volbami?!

Zneužití vlivu k šíření strachu a ovlivnění voličů před volbami

Je to jednoduché – vystrašený občan hledá mezi kandidáty „spasitele“, který všechno vyřeší. Propaganda ODS, která dokáže pohltit každý koutek města, je srovnatelná s komunistickými režimy na druhé straně planety, a občané si to navíc platí ze svého! Z městského rozpočtu financujeme údržbu zastaralého pouličního osvětlení nekřesťansky draho, proto jako výraz vděku mohou být na každé z lamp volební plakáty zprostředkovatele. Výlepové plochy i pozemky pro panely spravuje město či soukromá firma, místní média si také rády vydělají „přátelskou výpomocí“ z radnice. Nějaké rádoby kulturní akce máme předplacené na dlouho dopředu, soudě podle výdajů z rozpočtu města. Městskou policii řídí primátor, takže stačí pár měsíců před volbami „dělat mrtvé brouky“, přehlížet sociálně vyloučené lokality i jedince, a v pravou chvíli nás masírovat heslem „Nulová tolerance cizincům“ – ačkoliv většina problémových osob je české národnosti. Billboardy vylepí městem placený Compag, zasadí květiny kolem radnice a hned je vše růžové a krásné! Vzhledem k tomu, že před volbami i po nich dokáží politici bez větších problémů spolupracovat i na tom, aby výsledky práce byly obtížně vidět, jediným společným pojítkem tak zůstávají osobní zájmy (tj. peníze), které si dokáží odklonit na vhodné účty. Ostatně i soukromé bydlení nejvyšších politiků našeho města je spojené s vlivnými podnikateli, kdo však koho řídí a kdo má skutečnou moc?

Arogance a pohrdání

Po zrušení rubriky Napište na radnici přestalo vedení města komunikovat s veřejností. Občané jsou blokováni (primátor si i za slušné dotazy blokuje tazatele na facebooku, přestanou tím pro něj nepříjemnosti existovat?), dotazy jsou ignorovány, úředníci i politici často odpovídají tak, že se nic nového dozvědět nelze. Nejsou naplňovány lhůty pro odpovědi, kvůli neodpovědnosti může docházet k poškozování veřejného zájmu při výstavbě či hospodaření města. Pokud i malé obce v okolí dokáží řešit různé situace s občany během pandemie, je k podivu, že magistrát má neustále omezený provoz a není schopen řádně fungovat. Zjevně nejde o omezení kvůli Covid, ale o zneužití Covidu k zakrytí vlastního nezájmu a/nebo neschopnosti.

Výběrová řízení, stavební zakázky, přeprodeje nemovitostí a hospodaření s městským majetkem

Extrémně bohatá Boleslav svěřuje příliš snadno majetek do soukromých rukou. Jednou z největších kauz v historii města je objekt vedle bazénu na Štěpánce: městský pozemek s restaurací se v 90.letech lacině dostal do rukou vlivného podnikatele, avšak den před volbami 2018 (po petici občanů proti výstavbě bytovek) město odkoupilo majetek od „překupníka“ za 73,5 mil Kč. Kromě místních podnikatelů nemají firmy zvnějšku šanci zapojit se do veřejných zakázek, stavební firmy bývají personálně propojené a jakoukoliv transparentnost v tomto městě ani hledat nemusíme. Ceny za mnohé služby jsou přímo astronomické. Živelný a sporný rozvoj výstavby nerespektuje ochranu cenných území včetně městských parků, při vydávání stavebních povolení se osobní zájmy nadřazují těm veřejným.

Za poslední rok nefunguje ve městě nic tak „dobře“, jako masivní výstavba. Jak je to možné?!

 

Rozpočet města, podivné smlouvy a rozkradené dotace

Veřejné rozpočty (bohužel i ten státní) se staly v některých obcích bankomatem pro vyvolené, kdy lze snadno a rychle odčerpávat nebývalé objemy peněz do soukromých akcí. Již tradičně je městský rozpočet schvalován až po začátku nového roku, letos však neprošel finančním výborem a nebyl v plné verzi zveřejněn na úřední desce v zákonné lhůtě. Neobhajitelně vysoké částky putují do soukromých firem, a při přepočtu na počet obyvatel se služby stávají nejdražšími v ČR – osvětlení města přes 80 mil Kč/ročně, Compag (zeleň, odpady a úklid) přes 153 mil/rok, navzdory uzavřeným sportovištím pro letošek narostly výdaje do SaRA MB s.r.o. na 25 mil/rok, taktéž Kultura MB a.s. navýšila na 15,8 mil Kč/rok atd.. Některé smlouvy, povinně zveřejňované v Registru smluv, vykazují vážné nedostatky či přímo neplatnost (viz hlidacstatu.cz).

Jak dál?

Začněme se více zajímat o dění kolem nás a důsledně hlídejme své politiky – ty, co jsme volili, žádejme o odpovědi buď přímo na jednání zastupitelstva či jinou formou. A v dalších volbách dejme šanci novým tvářím – budou stejnou práci sice nejspíš dělat jinak, což ale již nemůže být hůře než dosud.