5. 3. 2021

Pátým měsícem trvá boj za záchranu lesa v příměstské části Mladé Boleslavi, občané snad mohou konečně slavit úspěch!

Pravidelně vás informujeme o vývoji kauzy pochybného kácení lesa na Sahaře, které započalo během prvního týdne v listopadu 2020. Město stihlo vykácet dvě lokality na mýtinu, přičemž byly zlikvidovány i mladé stromky. Celý proces se jevil občanům z této lokality velmi podivným, včetně nočních prací, pochybných smluv se subdodavateli služeb, netransparentního přístupu města, frézování pařezů po stromcích, odvozu štěpky (která má v lesech zůstávat!), vyjádření KÚ, ČIŽP i radnice, kdy výstavba v těchto místech nebyla vyloučena… Celou záležitost převzala kriminální policie, o čemž jsme též poskytli informace. Problémy lesů jsou na území ČR častým jevem, aktuálně i ředitel státních lesů se ocitl mezi obviněnými a roli v jeho případu hraje i firma Progles, zajišťující práce pro Boleslavsko…

Občané nechali za vlastní peníze vytisknout banner s informacemi, jak vhodně pečovat o les. Podklady poskytl jimi najatý odborník.

Kauza se dostala i do celostátního média CNN Prima News do zpráv z regionů, která byla odvysílána 3. března 2021 (viz odkaz, čas 12:51).

V pondělí 1. března Rada města vypověděla pachtovní smlouvu firmě Lesy města Mladá Boleslav s.r.o., a správa o příměstský les by měla náležet již přímo pod radnici města. To dává naději na vhodnější péči o tento les tak, aby jeho funkce byly zachovány. Ostatně i Česká inspekce životního prostředí kritizovala nesprávný postup při obnově lesa. Odpovědná úřednice boleslavského magistrátu se již spojila s nezávislým lesnickým poradcem, Ing. Alešem Erberem, jehož odborný posudek a výpomoc občané příměstské části zajistili.

Děkujeme všem zúčastněným občanům v tomto nelehkém boji za záchranu lesíka na Sahaře, a doufáme, že krásu a životaschopnost tohoto cenného místa našeho města se podaří obnovit!