13. 2. 2021

Díky drastickému vývoji kolem kácení lesa v příměstské části Mladé Boleslavi připomínáme na fotografiích, jak se les proměňoval v průběhu pár měsíců….

Ještě koncem roku 2019 v lese probíhalo přirozené zmlazování – rostly mladé stromky a vhodné druhy, které postupně mohou nahradit umírající borovice.

Počátkem listopadu 2020 však přijely na popud radnice stroje a nákladní vozy, došlo k nelegální a nadlimitní těžbě, tedy k porušení lesního zákona a lesního hospodářského plánu. Za tyto akce odpovídá městská firma Lesy města Mladá Boleslav s.r.o., která však nemá k těžbě potřebná oprávnění. Odbor životního prostředí magistrátu ani politici tyto nelegální aktivity nezastavili. Občané však donutili město těžební činnost přerušit, dokud nebude příslušnými úřady oprávněnost zásahu přezkoumána.

    

Z fotografií je patrné, že nedošlo jen k nutné probírce špatných stromů, jak vyžaduje lesní hospodářský plán pro tuto oblast, ale ke kácení plošnému, včetně mladých a zdravých stromků. Navíc se lesem pohybovala těžká technika, která v těchto místech nemá co dělat. Dosud také kompetentní osoby nezodpověděly, jak bylo naloženo s vytěženým dřevem, zda např. nedochází k jeho prodeji i na adrese bydliště úředníka pro správu lesů na boleslavském magistrátu, pana Luboše Kašíka.

 

V úterý 9. února 2021, kdy probíhaly jarní prázdniny a stále byl nouzový stav ČR, přijely nákladní vozy i pro zbytek vytěženého dřeva. To lze považovat za krádež, proto celou záležitost převzala kriminální policie.

 

Je zjevné, že v lese probíhá přirozená obnova, stačí tedy pokácet jen stromy ve špatném stavu. Plošná těžba byla v rozporu s lesním hospodářským plánem i lesním zákonem, za což hrozí městu postih. Navíc vše se odehrálo v nouzovém stavu, kdy tresty za přestupky bývají vyšší.

Občané zajistili odborníka a snaží se s městem dojednat takové podmínky, které povedou k ozdravění lesa na Sahaře tak, aby mohl plnit své funce – environmentální, půdoochrannou a vodohospodářskou. Tato vzácná lokalita, která je úkrytem mnohým živočichům a existenčním prostředím i pro vzácné rostliny, musí zůstat zachována i pro další generace.