23. 2. 2021

Aneb když rozhazování z cizího nebolí.

V pondělí 22.2. 2021 se uskutečnilo nejdůležitější jednání zastupitelstva města Mladá Boleslav v tomto roce, neboť se tradičně s výrazným zpožděním schvaloval obecní rozpočet. Jak vyšlo záhy najevo, rozpočet nezvládl schválit ani Finanční výbor, vedený stejnou partají ODS, z které vzešel i předkladatel rozpočtu, primátor města. Zastupitelstvu byl předložen rozpočet v průběhu roku, a to již po několik posledních let, navíc nebyl před schvalováním projednán a schválen ani finančním výborem.

Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů č. 250/2000 Sb.  říká, že úplné znění návrhu rozpočtu musí být zveřejněno na webu města min. 15 dní před jednáním. Dle opozice tento zákonný požadavek nebyl naplněn, neboť na webu je pouze zkrácená verze, nikoliv plné znění.

Škrtá se např. ve školství na opravách i zkvalitnění a rozvoji základních škol, nižší budou výdaje na počítače do škol. O 2 miliony bude méně také na asistenty prevence kriminality. V rozpočtu se neobjevuje sociální služba LUMA MB, zařazená do krajské sítě a jako organizace s rostoucím počtem zaměstnanců musí doslova žebrat na provoz mimo město, aby oběti trestných činů, lidé v nouzi a krizi našli pomoc, když ji potřebují. Obzvláště v době nouzového stavu roste násilí v rodinách, proto je přístup města nepochopitelný. Nebyla zvládnutá ani organizace zasedání, neboť ředitelka Lumy byla přítomna, ale nedostala slovo při projednávání rozpočtu, ale až když se probíralo jiné téma. Osobní averze primátora vůči této organizaci je nepřehlédnutelná.

Naopak výdaje rostou do nejasných položek (jako je nákup služeb), zejména ale do provozu a údržby městské společnosti SaRA s.r.o., Kultura MB a.s., Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. (zejm. na útulek a kácení), Compag (údržba zeleně, svoz košů, smetky). Černou dírou na peníze je městské osvětlení, stavební zakázky i např. podpora sportu.

Rozpočet je se schodkem téměř 174 milionů Kč a splátky úvěrů se oproti roku 2020 navýšily na 73,5 milionů Kč.

Jako zastupitelka města cítím osobní odpovědnost za správu veřejného majetku a hospodaření města, proto jsem tento rozpočet nemohla podpořit. Apelovala jsem na zastupitele, že odpovědnost je vyžadována zákony a při nesprávném hospodaření je možné mmj. žádat o náhradu škody, ostatně stovky zastupitelů obcí již kvůli porušením povinnosti při správě cizího majetku stanuli před soudy a ocitli se v trestním řízení.

Znepokojuje mě však nejen politická situace v našem městě, kdy vítěze voleb ODS podporují představitelé města za ANO, ČSSD i STAN. Ti jednomyslně rozpočet podpořili, a to již víckrát za sebou, s vědomím, že mnoho let je radnice podezřelá z úniků, střetů zájmů, netransparentního hospodaření, pochybnosti se vedou o legitimitě smluv s více subjekty, zejména soukromými firmami. Z úřadu bohužel také odchází zaměstnanci, ať už dobrovolně či jsou odejiti, dokonce jeden z odborů je veden trestně stíhanou osobou. V porovnání s úřady jiných obcích je zjevné, že magistrát Mladé Boleslavi se ocitá v rozkladu, není schopen řádně plnit svou úlohu včetně dodržování zákonů a zákonných lhůt pro úkony. Mnoho z nás má problém např. i s poskytováním informací, nejen občané, ale i zastupitelé.

Dokud však nezačnou odpovědnost po svých zastupitelích vyžadovat především občané města, poměry na magistrátu se nezmění.