19. 1. 2021

Ohledně sporného kácení lesa v příměstské části Mladé Boleslavi, nazývané Sahara, byly kompetentním osobám na různých úrovních zaslány v průběhu prosince a ledna 2021 mnohé dotazy, stížnosti a podněty včetně stížností na odpovědné pracovníky. Další poznatky a stručné shrnutí novinek v této věci předkládáme:

  • Odpovědný úředník magistrátu za státní správu lesů, p. Luboš Kašík, neshledal pochybení při péči o les (pokud by však přiznal pochybení, mohlo by být v konečném důsledku silně v jeho vlastní neprospěch, neb na adrese jeho trvalého bydliště se prodává palivové dřevo).
  • Dosud z firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. nepřišla informace, co se stalo s vytěženým dřevem – aby bylo vyloučeno, že toto dřevo není mmj. prodáváno např. i v bydlišti úředníka Kašíka.
  • Při dotazu na plánované možnosti využití prostoru současného lesíka na pozemku 503/1, zda město počítá využít pozemek ke stavebním účelům, přišla odpověď až po urgenci od právního zástupce občanů. V odpovědi se uvádí: „Vzhledem k tomu, že není ukončen proces pořizování nového Územního plánu Mladá Boleslav, nelze před jeho vydáním předjímat, k jakému využití bude pozemek určen.“
  • Při další komunikaci s odpovědnými úředníky magistrátu vyšlo najevo, že dle veřejného registru smluv uzavřená pachtovní smlouva a dotační smlouva na 500 tisíc korun města s firmou Lesy města MB s.r.o. včetně dodatků nenaplňuje požadavky dle zákona, tudíž jsou neplatné (dle zákona o registru smluv č.340/2015 Sb. v platném znění).
  • Na základě článku v předchozím čísle se ozvali další občané, poškození nespravedlivým, ba možná až nezákonným jednáním vysokých představitelů našeho města i úředníků. Řešíme možnosti dalšího postupu a s dotčenými skupinami občanů zůstávám v kontaktu.

Jak ukazuje kauza lesa na Sahaře, dochází k nezodpovědnému nakládání nejen s oficiálními dokumenty včetně smluv, ale i s veřejným rozpočtem našeho města. Též je doložitelné poškozování veřejného zájmu, porušování několika zákonů, což obnažuje nejhorší pochybení současné vlády ODS, ANO, STAN a ČSSD našeho města, to vše v nouzovém stavu! Do firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. jdou z městské kasy stovky milionů ročně, aniž by smlouvy mezi těmito dvěma subjekty, jak se ukazuje, byly v pořádku. Smlouvy a postupy práce jednotlivých odborů magistrátu, tedy odpovědných osob, nesplňují základní požadavky zákonů a platných předpisů. Kdo za to nese odpovědnost? Daný úředník? Primátor, Rada města, zastupitelstvo? Nebo nakonec voliči, kteří tento stav opakovaně tolerují? Jak je možné, že tak závažných chyb si nevšiml NIKDO z 29 koaličních partnerů a nezjednal okamžitě nápravu?! Zdá se, že odpovědnost, poctivost a hospodárnost nemá na radnici své místo.

Je však na každém z nás, abychom dodržování platných zákonů a pravidel vyžadovali. Jedním z mála účinných nástrojů čtyřčlenné opozice je poctivé informování místních o dění ve městě, aby občané v dalších volbách měli možnost lépe využít svůj hlas. Kontrolnímu výboru města byl právním zástupcem občanů zaslán podnět k prošetření kauzy lesa na Sahaře (zejména nezákonnosti smluv, nerespektováním závazného Lesního hospodářského plánu, Lesního zákona, příp. zákonů dalších, např. č. 226/2013 Sb., Zákon o uvádění dřeva a dřevařských výrobků).

O dalším vývoji kauzy Vás informujeme.

Související články: