21. 12. 2020

V majetku města jsou pro občany mimořádně cenné zelené plochy, jako jsou městské parky, volná prostranství i lesy. Bez jakéhokoli upozornění předem, navíc v nouzovém stavu, však začalo dne 2. listopadu 2020 masivní kácení v lese v příměstské části Sahara. Občané pojali podezření ohledně přiměřenosti postupu a způsobu provádění prací. Donutili město k přerušení těžby skrze svého právního zástupce, a to minimálně do doby, než bude vypracován odborný posudek o zdraví lesa znalcem, dendrologem. Články radnice z Boleslavanu však spíše obhajují rádoby důvody těžby a mírní zásadní pochybení při práci firmy i přístupu radnice. Nezmiňují totiž mnohé další, zejména pak právní, okolnosti, jež vedou k poněkud jinému obrázku o celé kauze. Odstranění suchých a nebezpečných stromů totiž nikdo z občanů nerozporuje, jenže pokácet jednotlivé stromy je naprosto jiný přístup než to, co se od počátku listopadu 2020 děje na Sahaře.

  • Masivní kácení proběhlo na větší ploše, než je přípustné dle platných předpisů, zejména zákona o lesích a platného Lesního hospodářského plánu pro danou oblast, navíc zřejmě i bez potřebného povolení Krajského úřadu Středočeského kraje.
  • Dne 9.11. na jednání občanů s p. Zdeňkem Tůmou, jednatelem firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o., která kácení prováděla, zástupce firmy i odborní pracovníci na místě popírali shora uvedené skutečnosti, resp. o některých okolnostech doslova lhali. Nebyli schopni doložit požadované dokumenty, opravňující firmu k tak rozsáhlému úmyslnému, mýtnímu, kácení. Není ani pravdou to, že společnost Lesy města MB s.r.o. měla předem k dispozici odborný posudek o stavu lesa a o nutnosti kácení konkrétních stromů. Stromy nebyly společností nijak dopředu označeny, společnost je kácela plošně. Mohlo jít o úmysl vytěžit co nejvíce dřeva.
  • Primátor města veškeré návrhy k jednání s občany ohledně této kauzy již více jak měsíc nepřijímá.
  • Při doslova překotném úklidu vytěženého dřeva došlo i na frézování pařezů, zřejmě aby nebylo možné prokázat skutečný zdravotní stav pokácených stromů a množství vytěžené hmoty.
  • Firma Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. po mnoho let ani o tento les řádně nepečovala, ač tak dle zákona a platného Lesního hospodářského plánu činit měla a mohla, a je, mmj. podezřelá z možného nezákonného obchodování s nadlimitně vytěženým dřevem. Za to může hrozit společnosti vysoká pokuta ve správním řízení. Společnost má jediného zaměstnance, Zdeňka Tůmu, v dozorčí radě však sedí pouze lidé spojení s vládnoucí koalicí na radnici. Kromě hledání způsobů, jak se vyhnout požadovaným odpovědím, je činnost firmy dlouhodobě problematická – stížnosti občanů na možnou nelegální těžbu se opakují v průběhu let i na jiných lokalitách, zejm. na Chlumu např. v Nové Telibi (viz článek na webu Boleslavského deníku z 27.8.2015: Kácení lesů v pořádku není, tvrdí obyvatelé Nové Telibi). Jiný text uvádí, že „Dozorčí rada firmy Lesy města Mladá Boleslav situaci prověřila„, avšak po volbách v r. 2018 již někteří nezůstali členy tohoto kontrolního orgánu firmy. Jaká je tedy skutečná role dozorčí rady této městské společnosti?!
  • Dne 25.11. les navštívili zástupci České inspekce životního prostředí, aby prověřili situaci, avšak kvůli přítomnosti několika občanů kontrolu lesa nechtěli provést, a z místa odjeli. Kontrola se odehrála v jiný termín, bez účasti občanů, zato za přítomnosti p. Zdeňka Tůmy. Závěrečnou zprávu zatím nemáme k dispozici.
  • V této věci není bez zajímavosti, že p. Luboš Kašík, odpovědný úředník boleslavského magistrátu za státní správu lesů, spadající pod Odbor životního prostředí, má trvalé bydliště na adrese, kde je současně inzerován prodej palivového dříví. Navíc média v r. 2006 řešila odvod splašků z objektu bydlení tohoto úředníka do vzácné Jabkenické obory.
  • Vedoucí odboru životního prostředí magistrátu města dne 10.12. emotivním nátlakem požádal o omluvu za údajnou pomluvu jeho podřízeného, právě p. Kašíka, a to v souvislosti s předchozím sdělením o tom, že je nesporné, že p. Kašík je trvale hlášen v místě, kde je nesporné, že se prodává palivové dřevo, přičemž však během ani ne 2 hodin od tohoto incidentu na možné porušení lesního zákona a lesního hospodářského plánu upozornil oficiálním vyjádřením i krajský úřad.
  • Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Středočeského kraje dne 10.12.2020 postoupil Magistrátu města MB, odboru životního prostředí, podnět k prošetření porušení lesního zákona ve věci kácení lesa na Sahaře.
  • Znalec z oboru dendrologie na požádání občanů tento les navštívil, na místě, mimo jiné potvrdil mnohá pochybení v péči o tuto lokalitu, včetně velice svérázného kácení stromů. Odborná zpráva bude doručena.

Celá kauza je šetřena ČIŽP, Magistrátem města MB, a bude šetřena i dalším státním orgánem, jež ve svém výsledku mohou vyžadovat odstranění nedostatků, uložit mimořádná opatření či pokutu ve smyslu lesního zákona a právních předpisů dalších. Vyloučeno není nakonec ani podezření z možného spáchání některého z trestných činů, např. trestného činu poškození lesa, dle ust. § 295 tr. zákoníku.

Článek v Boleslavanu 11/2020 na str. 12 „Kácení stromů postihlo Štěpánku i les na Sahaře“ sice uvádí důvody špatného zdravotního stavu některých stromů, avšak nezmiňuje žádná pochybení, např. kácení mladých a zdravých stromů.

 

Zástupce České inspekce životního prostředí s lesníkem Vondráčkem a jednatelem firmy Z. Tůmou než z místa odjeli kvůli přítomnosti občanů.

 

Úklid dřevní hmoty byl mimořádně rychlý, a jako v jiných částech města probíhal včetně frézování pařezů po odstraněných stromech. Pak se obtížně zjišťuje zdravotní stav pokácených stromů i množství hmoty, které bylo vytěženo.

 

Objem vytěžené dřeva dosáhl dle jednatele firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. již 500 m3, přičemž zákonnému ustanovení by odpovídalo na tuto plochu pouze 20 m3 dřeva za kalendářní rok.  K těžbě navíc chyběla i potřebná povolení.

 

Namísto pouhé probírky špatných stromů došlo k vykácení velkých ploch a pohybu těžké techniky tam, kde nemá co dělat.

 

V hájence Jabkenické obory má trvalé bydliště úředník magistrátu Mladá Boleslav, který má v kompetenci státní správu lesů, a také tam dochází k prodeji palivového dříví. I z lesa na Sahaře?

 

 

Jednatel firmy Lesy města Mladá Boleslav s.r.o. jezdí designovým vozem. Jaká je mzda nekompetentního zaměstnance městské firmy, kterého platí každý obyvatel našeho města ze svých daní?

Krajský úřad potvrzuje, že může docházet k porušení lesního zákona.