7. 12. 2020

Jednání se uskutečnilo v pondělí 7.12., a ačkoliv byl termín setkání znám s obvyklým předstihem, nebyla zajištěna potřebná technika. Hlasovalo se zvednutím ruky a 3 zastupitelé zjišťovali počet hlasujících běžným sčítáním zvednutých rukou. V době, kdy jsou všichni nuceni pracovat s moderními technologiemi na dálku včetně distančního vzdělávání i online schůzí, je to nepochopitelný návrat do minulosti. Z takového jednání totiž bude obtížné zjistit, jak který zastupitel v konkrétním bodě programu hlasoval.

Mimořádným selháním pana primátora bylo svévolné vyřazení bodu z programu jednání kvůli osobní averzi vůči projednávanému subjektu, avšak bod se podařilo znovu zařadit a řádně projednat. Asi nepřekvapí, že se jednalo o sociální službu LUMA MB, z.s. s dlouhodobou historií práce i spolupráce s místní radnicí. Zastupitelé však nakonec neodsouhlasili bezúročnou půjčku ve výši 49 tisíc Kč se splatností pár týdnů, přestože ruku pro podporu zvedli i někteří zástupci koalice, a to navzdory kritickému postoji pana primátora. Z toho je zjevné, že osobní konflikt je pro mnohé zastupitele významnější než pomoc lidem v krizi, obětem domácího násilí, bezplatná právní pomoc lidem v nouzi atd. O nedůstojném způsobu jednání ze strany některých radních a pana primátora se může každý přesvědčit ze zvukového záznamu z jednání, zveřejněného na webu města.

Nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky je již tradičním koloritem našeho města. Na konci roku tak opět díky hlasům zastupitelů z ODS, STAN, ANO a ČSSD prošla pochybná rozpočtová opatření a výdaje tam, kde je ani radní nebyli schopni obhájit.

Co však lze považovat za pozitivní důsledek mé činnosti a textů o propojování podnikání s místní politikou, byla již třetí osobní přítomnost zastupitele Františka Petrtýla od jeho zvolení v r. 2018 do městského zastupitelstva. Měl tak příležitost před hlasováním oznámit své rozhodnutí zdržet se hlasování při projednávání bodu ohledně modernizace jeho „bývalého“ fotbalového klubu FK Mladá Boleslav a.s.. Kéž se tímto krokem inspirují mnozí další – zákon o střetu zájmů totiž platí již od roku 2006!