23. 8. 2020

Na základě osobní zkušenosti s fungováním městského zastupitelstva a jeho komisí i výborů se domnívám, že městu by prospělo mít v čele zodpovědné představitele, kterým bude upřímně záležet na dobrém rozvoji našeho města i regionu víc, než na osobním prospěchu. Jsme však svědky rostoucí arogance, přehlížení problémů a marnotratného mrhání veřejnými prostředky, jež často směřují do zakázek se spřízněnými firmami. Bylo by tedy velmi užitečné, kdyby na obce lépe dohlíželi nejen samotní občané, ale s větší důsledností také kraj jako nadřazená jednotka obcím.

Nemělo by docházet k tomu, aby městský zastupitel kvůli mnoha povinnostem, včetně funkce na kraji, neplnil své povinnosti vůči svým občanům v obci. To se dnes děje – krajský radní pro dopravu František Petrtýl nestíhá docházet na zastupitelstvo našeho města, přesto na svůj mandát od občanů nerezignoval (při nízké docházce jsou členové z komisí a výborů odvoláváni, u zastupitelů to však nelze). Vést velkou stavební firmu, působit na kraji a pracovat pro občany Mladé Boleslavi je jistě časově náročné. Zjevně se však spojení aktivit finančně vyplatí, neboť ve veřejném rejstříku je u Františka Petrtýla od roku 2016 evidováno 133 smluv se státem v celkové výši 212 milionů Kč. Jeho firma uzavřela přes 60 smluv přímo s naším městem, další pak s městskými firmami. Hlídačstátu.cz však také uvádí, že třetina smluv má skrytou cenu. Jistě není nezajímavé, že nevlastní syn Jiří Bouška zastává funkci náměstka primátora Mladé Boleslavi přes investice a dopravu, tedy příjmy za předražené zakázky zůstávají v jedné rodině. Měli bychom se proto my všichni více zajímat, jaké zájmy naši zastupitelé ve skutečnosti hájí.

Protekční přístup radnice k vybraným podnikatelům, tedy přílišné propojování politiky s podnikáním (viz Zákon o střetu zájmů č. 159/2006 Sb.), nebudí důvěru občanů a prodražuje jakékoliv investice, takže peníze pak chybí jinde – ve školství, zdravotnictví, sociálních službách atd. Pokud by se zvolení zástupci dokázali oprostit od osobních zájmů (nebo byli náležitě postihnutelní v opačném případě), i Mladá Boleslav by se rozvíjela podstatně lépe a s ohledem na očekávání obyvatel. Občané, tedy voliči, by konečně měli vzít v úvahu, že za volební období se dá udělat obrovské množství práce. Proto by měli dávat hlas tomu, komu věří, že bude pracovat pro druhé, ne primárně pro sebe. Být politikem nestačí, je nutné být dobrým člověkem. Každý z Vás si totiž zaslouží vyslechnout, dostat odpověď na svůj dotaz, někdy i odborně pomoci při řešení osobních potíží. Od toho tu jsou zvolení představitelé – ti informují, propojují a mají jednat v zájmu obyvatel bez ohledu na vlastní prospěch! Přejme si, aby se do politiky dostávali odpovědní lidé, kteří dokáží řešit nejen složité problémy současnosti, ale budou brát ohled i na budoucí generace.