2. 3. 2019

Jednou z možností prevence kriminality je umožnit širšímu okruhu obyvatel města trávit volný čas sportem a spolkovou činností (tvůrčí a technické dílny, kluby pro nejmenší, výuka cizích jazyků atd.). Považujeme za zásadní nabídku pro veřejnost rozšířit a umožnit dětem, mládeži i dospělým trávit svůj volný čas smysluplně a v důstojných podmínkách. Jak ukazuje případ napadené školačky u Bondy, škola ani rodinné zázemí nevyřeší veškeré problémy dnešní doby, proto by i město mělo být aktivnější v realizaci vhodných koncepcí a plánů na prevenci i volný čas.

Je pozitivní, že na rozvoji města má zájem spolupracovat nejen široká vládnoucí koalice, ale i místní firmy i členové mnoha komisí a výborů. Proto prosazujeme konkrétní opatření už do letošního rozpočtu, např. větší podporu preventivním programům ve školách, výstavbu multifunkční haly a otevření Koliby veřejnosti, spolkům a sportovním klubům.

Při realizaci dobrých nápadů na zlepšení chodu města však narážíme na silové řešení ze strany vedení města, leckdy i navzdory názorům odborníků nebo racionálním přáním občanů (v případě nového hřiště v Debři). Dokud tedy vedení nebude více naslouchat a nebude vstřícnější, bude to odrazovat členy komisí a výborů od spolupráce a v důsledku nezabráníme odstěhování aktivních, ale velmi znechucených občanů.