20. 8. 2024

Během let se nejen v Mladé Boleslavi prohlubuje problém s kočkami bez majitele, které bez pravidelné péče strádají, jsou zanedbané a vyžadují léčbu, ale v útulku pro ně není místo. Účastnila jsem se proto jednání v Senátu, kde byli iniciátoři za zlepšení zákona, někteří senátoři, zástupci ministerstev, obcí, veterinární správy, veterinářů aj. Dnes totiž péči o kočky zákon příliš nevyjasňuje, čímž obcím vznikají náklady na provoz útulků i za péči o zraněná a snadno se množící zvířata v případě, že majitel se přestal o svého mazlíčka starat.

Bohužel ani boleslavský útulek nemá dostatečnou kapacitu a vhodné podmínky pro umístění koček. Ty totiž mohou vrhnout mláďata až 4x ročně, jejich počet v jedné obci může rychle růst. Na druhé straně v místech přikrmování je snadné je odchytit a nechat kastrovat, navíc mnozí oceňují, že pomáhají čistit okolí od krys a myší. Je důležité vyzdvihnout nesmírnou obětavost dobrovolníků, kteří se snaží nejen zajistit nebohým zvířatům pomoc, ale také roky usilují o systémové řešení neutěšené situace.

 

Podmínky pro umístění koček v boleslavském útulku nenabízí požadovaný komfort a kapacitu.

Navštívila jsem dobrovolnici, která o toulavé kočky pečuje a zajišťuje jejich léčbu, kastraci a předání novým majitelům. Nepřetržitě se již mnoho let stará momentálně o 15 koček, ale mívá jich i více, přičemž náklady odpovídají průměrně 1000 Kč/kočku/měsíc (léčba, krmivo, návštěvy veterináře, kastrace) a část toho je hrazena útulkem. Z toho důvodu je v současném systému velmi důležitá i finanční pomoc dárců a dobrovolnická pomoc dalších osob. Co by tedy situaci pomohlo řešit, aby veškerá zátěž neležela na pár lidech? Důležitá je prevence, aby se problém nezhoršoval, tedy každý článek systému má možnost fungovat lépe:

  • Majitelé koček by měli zajistit čipování koček a kastraci, pokud nejde o chovné. K adopci z útulků a od dobrovolníků by měly jít očipované a kastrované kočky.
  • Obcím pomůže definovaná péče majitelů koček i vyjasnění odpovědnosti dalších článků systému zákonem, proto je nutná změna legislativy. Obec však může mnohé již nyní upravit vyhláškou, jako je to v případě psů (stanovení poplatku, úhrada za péči dobrovolníků, zasmluvnění veterinářů, jak zajistit kastraci koček atd.).
  • Stát/Obec s rozšířenou působností/kraj může (nyní zákon neukládá povinnost a problém je již neudržitelný) pomoci nastavením kastračního programu ve svém území. Nutné je vyčlenit finanční prostředky, odpovědnost i případné sankce, a zajistit efektivní osvětu nejen obcím samotným, ale i majitelům a odborníkům.

Účinné a systémové řešení snáz zabrání vzniku množíren, sníží počty toulavých koček v ulicích a majitelům nemovitostí ubude nepříjemností s cizími zvířaty. S dobrovolníky a kolegy budu nadále shánět potřebnou podporu nejen k legislativní změně, ale i k zavedení kastračního programu v Mladé Boleslavi.

Kočka domácí potřebuje péči majitele, ty přemnožené kastraci.