2. 5. 2024

Událostí, která se setkala s pozorností i celostátních médií, byla 29.4. 2024 výměna na postu primátora v statutárním městě Mladé Boleslavi. Nepochybně to je důležitá událost, byť se někteří znovu pozastavují nad neobvyklostí řešení zvoleného po komunálních volbách, kdy se nominant nejsilnější strany primátorem automaticky nestal. Poznámka pronesená na okraj volby: „jestli se vyměníme, je na zastupitelích města“, mě znovu vedla k úvaze, zda tomu tak skutečně je, anebo bylo vše již dopředu domluveno. Ale to už je za námi a já bych rád krom gratulace ke zvolení novému primátorovi, Jiřímu Bouškovi, touto cestou adresoval i několik nevyžádaných rad.

  • Ve své hezké inaugurační řeči jste, pane primátore, mimo jiné řekl: „Když tady (myšleno městem) projíždíte autem, vidíte …“ Prosím nového představitele města, aby jím pouze neprojížděl autem. Podstatné věci se o fungování města takto nedozví, měl by po městě často chodit pěšky, případně si občas půjčit sdílené kolo a svézt se (třeba i přes vysoké obrubníky v trase cyklostezky). Bude mít k problémům i jejich řešení mnohem blíže.
  • Také jste si pochvaloval koaliční spolupráci a řekl: „Ty debaty (myšleno o rozvoji města) vedeme za zavřenými dveřmi.“ A dál jste si pochvaloval, že jednání zastupitelstva probíhají nekonfliktně. Rozhodně nejde o to, hádat se na veřejnosti, ale je transparentní přijímat důležitá rozhodnutí „za zavřenými dveřmi“ a pak si je nechat schválit zastupitelstvem? Pokud nechcete vést diskusi se všemi a pod veřejnou kontrolou, považuji to za demokratický deficit. Věřím, že otevřete magistrát více veřejnosti a třeba obnovíte možnost občanů psát své podněty na městský web a bude jim tam dokonce i odpovídáno.
  • Nebojte se, prosím, veřejných soutěží na řešení nové městské zástavby a jiných projektů. I staré přísloví praví, že „víc hlav, víc ví“ a nejlepší vlastností člověka ve vedoucí pozici je, nechat si poradit a nemyslet si, že jen já sám vím vše nejlépe.

Možná bych mohl ještě pokračovat, ale nechci být příliš neskromný a myslet si, že mám patent na rozum. To je pouze formulovaných pár myšlenek, které mi prošly hlavou během onoho dubnového zastupitelstva s výměnou primátora.